1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Siemens ukončí všetky aktivity v oblasti jadrovej energie

nuclearHamburg - Najväčší nemecký priemyselný koncern Siemens ohlásil úplné vystúpenie z jadrovej energie.

Jedným z dôsledkov je aj zrušenie plánovaného spoločného podniku s ruskou spoločnosťou Rosatom. V rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel to povedal šéf Siemensu Peter Löscher. Je to reakcia na rozhodnutie spolkovej vlády, podľa ktorej Nemecko úplne vystúpi z atómovej energie do roku 2022.

Siemens sa podľa Löschera stiahne zo všetkých projektov v oblasti jadrovej energetiky. "Táto kapitola je pre nás uzavretá." Dodal, že je to odpoveď Siemensu "na jasný postoj spoločnosti a politiky v Nemecku k vystúpeniu z jadrovej energie" po katastrofe v japonskej Fukušime.

Siemens sa v budúcnosti nebude podieľať na stavbe kompletných jadrových elektrární. Naďalej však bude dodávať komponenty, ako sú napríklad parné turbíny, ktoré sa využívajú aj v konvenčných elektrárňach.

Okrem toho nevznikne spoločný podnik s ruskou firmou Rosatom, ktorý sa plánoval už dlhší čas, uviedol Löscher. Siemens však chce naďalej spolupracovať s Rosatomom v ostatných oblastiach mimo jadrovej energie.

Löscher v posledných mesiacoch už otvorene hovoril o možnosti, že Siemens ukončí operácie v oblasti jadrovej energetiky. Koncern nemal v tejto oblasti v poslednom období šťastnú ruku. Vystúpenie zo spoločného podniku s francúzskou spoločnosťou Areva sa stalo pre Siemens drahou záležitosťou. Podľa arbitrážneho súdu Medzinárodnej obchodnej komory Siemens nesplnil všetky zmluvné záväzky voči Areve, a preto musí francúzskej firme zaplatiť 648 miliónov eur.

Löscher označil plánovaný energetický obrat v Nemecku za "projekt storočia". Cieľ do roku 2020 zvýšiť podiel zeleného prúdu na 35 % považuje za dosiahnuteľný.

20.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...