1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

S fungovaním atómovej elektrárne v Paksi súhlasí 73 % Maďarov

nuclearBudapešť – Atómovú elektráreň v maďarskom Paksi považuje za bezpečnú a s jej fungovaním súhlasí 73 % Maďarov, vyplýva z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnila maďarská tlačová agentúra MTI.
Ako pre MTI uviedol komunikačný riaditeľ elektrárne István Mittler, reprezentačný prieskum si paksská elektráreň objednáva od roku 1990 každoročne. Terajší prieskum uskutočnila spoločnosť TNS Hoffmann v auguste.

Mittler konštatoval, že klesla podpora technológie a samotnej elektrárne vplyvom jarného zemetrasenia a následných udalostí v Japonsku. Vlani ešte miera podpory dosahovala 78 %, teraz klesla na 73 %. Podľa 86 % respondentov elektráreň v Paksi je na európskej úrovni.

Riaditeľ zdôraznil, že maďarské obyvateľstvo aj po udalostiach vo Fukušime dôveruje predpisom týkajúcim sa prevádzky maďarskej elektrárne, pričom 73 % opýtaných vyjadrilo názor, že príslušné predpisy sú prísne a 22 % si myslí, že sú vyhovujúce. Až 94 % vyjadrilo presvedčenie, že bezpečnostné predpisy v Paksi aj dodržiavajú.

Výstavbu nového bloku elektrárne by podporilo 51 % respondentov, 44 % by bolo proti. S predĺžením životnosti elektrárne by súhlasilo 58 % a 35 % by s takýmto krokom nesúhlasilo.

Mittler dodal, že takmer polovica účastníkov prieskumu vedela, že Paks vyrába najlacnejšiu elektrickú energiu a že pokrýva 40 % celkovej spotreby v Maďarsku.

Za obnoviteľnú energiu by si priplatilo "o niečo" vyššiu sumu 31 % respondentov. Viacnásobnú sumu by však za elektrinu zaplatili iba 3 % Maďarov.

27.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...