1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko-ukrajinský spor o plyn znova ohrozuje dodávky do Európy

gas_fire_bigKyjev - Plánovaná návšteva ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v sobotu (24.9.) v Moskve, ktorej ťažiskom je kontrakt na dodávky plynu, môže vyústiť do ďalšej "plynovej vojny" medzi bývalými sovietskymi republikami a ohroziť transport komodity do Európskej únie (EÚ).

Až 80 % plynu pre úniu sa pritom prepravuje cez územie Ukrajiny.

Janukovyč, ktorý bol považovaný za proruského politika, pobúril Moskvu svojimi ambíciami. Snaží sa totiž tak ako predchádzajúca vláda, o vstup Ukrajiny do EÚ, a tiež o zníženie závislosti svojej krajiny na dodávkach plynu z Ruska.

Spor medzi Kyjevom a Moskvou o cenu plynu sa v januári 2009 skončil úplným zastavením jeho dodávok na dva týždne. To sa dotklo viac ako 20 európskych štátov. Slovensko dokonca zvažovalo, že obnoví prevádzku odstavených reaktorov v jadrovej elektrárni, ktoré muselo zatvoriť pre ich zastaranosť v rámci prístupovej zmluvy do EÚ.

K novému prerušeniu dodávok plynu by pritom došlo v čase, keď sa rast európskych ekonomík spomaľuje pod vplyvom dlhovej krízy niektorých štátov eurozóny.

"Spor graduje a má potenciál prerásť do konfliktu," varuje Julian Lee, hlavný analytik londýnskeho centra pre globálnu energetiku. Upozornil tiež, že ak znova dôjde k zastaveniu transportu plynu, vážne to poškodí reputáciu Ruska ako spoľahlivého dodávateľa komodity.

Rusko, kedysi blízky spojenec Janukovyča, trvá na tom, aby Ukrajina dodržiavala podmienky 10-ročného kontraktu, ktorý v roku 2009 podpísala bývalá premiérka Julia Tymošenková. Moskva je ochotná uvažovať o znížení dodávok plynu na Ukrajinu od 1. januára 2012 iba v prípade, že Kyjev vstúpi do colnej únie s Ruskom, v ktorej podmienky určuje Moskva.

Ukrajina sa zase v rámci šetrenia snaží znížiť dodávky komodity z Ruska od januára 2012. Ruský energetický monopol Gazprom ale vyhlasuje, že bude Kyjevu naďalej účtovať plnú cenu za plyn a podľa pôvodného kontraktu.

Ďalšie zastavenie transportu komodity do Európy, tretie za šesť rokov, môže prinútiť EÚ, ktorá až štvrtinu plynu dováža z Ruska a niektoré členské štáty sú úplne závislé od ruského plynu, aby urýchlila plány na zabezpečenie alternatívnych zdrojov komodity, napríklad cez Bruselom podporovaný projekt plynovodu Nabucco, alebo cez ruský Južný prúd, ktorý obchádza Ukrajinu.

24.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...