1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prepúšťanie v koncerne E.ON vyvolalo v Nemecku silnú reakciu

E-on_logoDüsseldorf - Rozhodnutie vedenia najväčšieho nemeckého energetického koncernu E.ON prepustiť asi až 11.000 pracovníkov z ich celkového počtu 80.000 vyvolalo krátko po jeho zverejnení v stredu (10.8.) silnú reakciu. Hoci E.ON pôsobí v mnohých krajinách sveta, asi 6000 pracovných miest zanikne práve na domácej pôde. Odborový zväz Verdi varoval pred likvidačnými zásahmi a ohlásil protiakcie.

Predseda Správnej rady E.ON Johannes Teyssen uviedol, že nevylučuje ani prepúšťanie zamestnancov z dôvodu nadbytočnosti. V Nemecku zanikne veľa miest najmä v nadstavbovej sfére koncernu. E.ON musí trvalo znížiť náklady o 1,5 miliardy eur ročne. Prvýkrát by sa mala táto suma dosiahnuť v roku 2015. Polovica prostriedkov sa musí získať poklesom prevádzkových a druhá polovica mzdových nákladov.

E.ON zaznamenal po prvý raz vo svojej histórii štvrťročnú stratu. V apríli až júni prerobil na svojom podnikaní 382 miliónov eur. Strata vznikla po marcovom rozhodnutí spolkovej vlády zastaviť najprv dočasne a neskôr trvalo prevádzku siedmich najstarších jadrových blokov v krajine. Medzi nimi boli kapacity aj E.ON. Kabinet kancelárky Angely Merkelovej tak reagoval na marcovú katastrofu japonskej atómovej elektrárne vo Fukušime.

Finančný šéf koncernu Marcus Schenck uviedol, že zastavenie činnosti jadrových blokov podniku a ďalšie náklady spojené s rozhodnutím vlády o zmenách v jadrovej energetickej politike zaťažia tento rok firmu sumou 2,5 miliardy eur. Čistý zisk koncernu sa v tomto roku v porovnaní s predchádzajúcou prognózou zníži asi o 1,8 miliardy eur.

Zelení konštatovali že plánované prepúšťanie bude dôsledkom dlhoročnej chybnej koncepčnej politiky vedenia koncernu. Podľa nich E.ON vytrvalo ignoroval signály doby a pokračoval v zastaranom modeli podnikania založenom na uhlí a jadrovom palive. Predstaviteľ Zelených Oliver Krischer dodal, že namiesto toho, aby koncern uskutočňoval zmeny podnikateľskej koncepcie tučné zisky daroval akcionárom. Cenu za to teraz zaplatia zamestnanci.

Vedenie E.ON už dlhšie pracuje na novej podnikateľskej koncepcii koncernu. Doteraz posúdilo 200 regiónov, v ktorých sa javili dobré podmienky na jeho investície. Ich počet neskôr klesol na 35 a napokon zostali len tri: Turecko, Brazília a India.

12.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...