1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Portugalská vláda schválila predaj štátnych podielov v energofirmách

Lisabon - Portugalská vláda dnes schválila predaj štátnych podielov v elektrárenskej firme EDP a operátorovi prenosovej siete REN, ktorý plánuje na základe podmienok záchranného úveru uzatvoriť do konca roka. Vláda zároveň uviedla, že podiely v hodnote takmer 2,3 miliardy eur plánuje predať priamo inštitucionálnym investorom, keďže táto forma predaja je najrýchlejšia a vládu tlačí čas.

Štát má v EDP, najväčšej portugalskej firme, 20-% podiel a v REN predstavuje podiel štátu 51 %. Predaj podielov prisľúbil Lisabon Európskej únii a Medzinárodnému menovému fondu (MMF) pri uzatváraní tohtoročnej dohody o poskytnutí záchranného úveru vo výške 78 miliárd eur. Portugalsko okrem toho prisľúbilo, že do konca roka predá aj zvyšný 7-% štátny podiel v ropnej firme Galp. Sprivatizovať chce aj leteckú spoločnosť TAP, prevádzkovateľa letísk ANA, spoločnosť poštových služieb CTT, vodohospodársky podnik Aguas de Portugal a verejnoprávnu televíziu RTP.

Podiel EDP má hodnotu zhruba 1,7 miliardy eur a podiel v REN okolo 570 miliónov eur. Investori, ktorí kúpia podiel v EDP, však nebudú môcť zároveň vstúpiť aj do spoločnosti REN. Finančný riaditeľ EDP Nuno Alves minulý týždeň informoval, že spoločnosť by uprednostňovala ako investora inú energetickú firmu, nie investičné fondy a dodal, že súčasťou rokovaní o predaji budú aj plány ďalšieho rozvoja firmy.

Predseda vlády Pedro Passos Coelho nedávno navštívil Francúzsko a Nemecko a vyzval tamojšie energetické spoločnosti na investície do portugalského energetického sektora. Zatiaľ o EDP prejavili záujem francúzska GDF Suez, ďalej brazílsky štátny holding Eletrobras a médiá informovali, že rokovať je pripravená aj čínska spoločnosť China Power International.

30.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...