1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Plánovaný zisk Teplární Košice sa znížil približne o 2 milióny eur

teplaren_kosiceBratislava- Za prvé mesiace tohto roka stihlo nové vedenie spoločnosti Teplárne Košice (TEKO) znížiť plánovaný minuloročný zisk podniku približne o dva milióny eur. V parlamente na to upozornil opozičný politik za Smer-SD Ladislav Lazár, ktorý v tejto firme pôsobil.

Vysvetlil, že za bývalej vlády vedenie podniku očakávalo zisk za rok 2010 v objeme 2,50 milióna eur. Konečná suma však podľa výročnej správy TEKO predstavovala 525.415 eur. "Zo zisku zmizli dva milióny eur," podotkol v rozprave k zmene rozpočtu Fondu národného majetku (FNM), ktorý je 100-% vlastníkom teplárne.

Lazár pripomenul, že rozhodujúcou časťou príjmu fondu sú dividendy z podnikov, ktoré vlastní štát jeho prostredníctvom, a tak upozornil predsedníčku výkonného výboru FNM Annu Bubeníkovú, aby preverila dianie v košickej teplárni. Práve TEKO odvedie do fondu z minuloročného zisku 412.873 eur.

"Zásadnou položkou príjmov FNM sú naozaj dividendy," súhlasila Bubeníková. Dodala však, že ide najmä o spoločnosti, ktoré fond nenavrhuje odpredať do súkromných rúk. V súčasnosti je v 100-% vlastníctve štátu šesť teplární - Bratislavská teplárenská, Trnavská teplárenská, Martinská teplárenská, Zvolenská teplárenská, Žilinská teplárenská a TEKO.

Podľa analýzy, ktorú schválila vláda ešte vo februári tohto roka, je ich predaj pre štát výhodnejší ako poberanie dividend. FNM odhaduje celkovú trhovú hodnotu týchto spoločností na 160 až 200 miliónov eur, priemerné ročné dividendy za predchádzajúce roky pritom predstavovali len 4,2 milióna eur.

11.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)



PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...