1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

OPEC stanovil po troch rokoch nový produkčný limit na úrovni 30 mil. bpd

Oil_rigViedeň - Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na zasadnutí vo Viedni dohodli na novom produkčnom limite za posledné tri roky, čím ukončili šesť mesiacov trvajúce spory medzi Saudskou Arábiou a krajinami na čele s Iránom o výšku produkcie.

Súboj nakoniec dopadol v prospech Saudskej Arábie, keď Irán pôvodne požadujúci zníženie ťažby proti návrhu Rijádu neprotestoval.

Celkovo 12 krajín ropného kartelu súhlasilo so spoločnou kvótou na úrovni 30 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov), pričom kvóta platí pre prvých šesť mesiacov budúceho roka. Dohodnutý objem je zhruba na úrovni ich dnešnej produkcie. O individuálnych kvótach nerokovali, dohodli sa však na tom, že v prípade poklesu dopytu na trhu budú môcť štáty produkciu znížiť.

V júni sa Saudská Arábia dostala do sporu s ďalšími členmi kartelu, keď navrhla zvýšenie produkčných kvót, aby sa znížil tlak na ceny na svetových trhoch. S tým viaceré štáty nesúhlasili, no Rijád reagoval samostatným zvýšením produkcie na najvyššiu úroveň za posledné desaťročie. Na trh tak dodal viac ropy než bolo potrebné na kompenzovanie výpadku dodávok z Líbye.

Saudská Arábia uviedla, že za minulý mesiac dosiahla jej produkcia 10 miliónov barelov ropy denne, čím podľa ostatných zástupcov OPEC dala členom kartelu najavo svoju silu. V budúcnosti sa však podľa analytikov bude musieť rozhodnúť, či svoju produkciu zníži, aby vytvorila priestor Líbyi, ktorá sa objemom ťažby vracia na predvojnovú úroveň, alebo ponechá ťažbu na pôvodnej úrovni a bude tlačiť ceny ropy nadol.

16.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...