1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Obyvatelia mesta protestujú proti zámeru výstavby bioplynovej stanice

biogas stationMyjava – Obyvatelia Myjavy protestujú proti zámeru spoločnosti Petetibo vybudovať v meste bioplynovú stanicu. Obávajú sa zápachu, hluku a preťaženia miestnych komunikácií. Proti výstavbe spísali petíciu, pod ktorú sa podpísalo asi 2300 Myjavčanov.

Podľa hovorcu Myjavy Mareka Hrina zámer na vybudovanie stanice a predaj pozemkov odsúhlasilo koncom minulého roka myjavské mestské zastupiteľstvo. „Ide o výmeru 32.883 štvorcových metrov. Prevod pozemku však môže byť urobený len vtedy, ak bude mať žiadateľ v poriadku projektovú dokumentáciu, vyjadrenia orgánov štátnej správy a platné územné rozhodnutie,“ ozrejmil Hrin s tým, že mesto doteraz neeviduje predloženie projektovej dokumentácie stavebnému úradu, a teda sa nemôže ku konečnej podobe vyjadriť.

Ako informoval konateľ spoločnosti Petetibo Ján Babinec, obavy obyvateľov Myjavy sú neopodstatnené. „Ako dodávateľa sme si vybrali spoločnosť, ktorá je jedným z lídrov na svetovom trhu, treba sa pozrieť na jej produkty v Nemecku a Českej republike. Stanica bude stáť v extraviláne mesta, takže ani obavy z dopravy nie sú namieste,“ priblížil Babinec s tým, že surovinou do bioplynovej stanice bude trávna senáž, kukuričná siláž, prípadne cirok alebo raž. Stanica má vyrábať elektrickú energiu do verejnej siete a vykurovať by mala niektoré súkromné spoločnosti.

Doplnil, že po vybavení všetkých administratívnych náležitostí by sa mohlo začať stavať v júni alebo júli a stavba by mohla byť hotová za osem až desať mesiacov. Predpokladané náklady sa pohybujú na úrovni asi 3,5 milióna eur.

Podľa Hrina by hlavný prínos mohol byť v tom, že by sa opäť mohlo začať hospodáriť na poľnohospodárskej pôde, čím sa zlepší zanedbaná krajinotvorba regiónu aj zamestnanosť. „Všetko je v tejto chvíli otvorené a mienka verejnosti nie je zanedbateľná. Nič nie je definitívne rozhodnuté,“ zdôraznil Hrin s tým, že zámerom sa bude zaoberať mestské zastupiteľstvo 26. apríla.

30.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...