1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nižšia výroba z fotovoltaiky zlacní elektrinu, úrad však nerozhodne hneď

electricityPylonBratislava - Výroba elektriny z fotovoltických elektrární doteraz podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nedosiahla plánovanú výšku a je nižšia približne o 25 %, čo sa prejaví aj v znížení tarify za prevádzkovanie systému asi o 12 %.

"V koncovej cene elektriny by to znamenalo pokles približne o 1,5 %," informuje úrad v stanovisku, ktoré TASR poskytla riaditeľka jeho kancelárie Marta Balážiová.

Okamžité zníženie ceny elektriny o 1,5 % by však podľa ÚRSO neprinieslo badateľný efekt v platbách spotrebiteľov za elektrinu. Úrad je preto presvedčený, že bude výhodnejšie uplatniť znížený vplyv tarify za prevádzkovanie systému pri tvorbe ceny elektriny od 1. januára budúceho roka. "Táto skutočnosť spolu s realizáciou regulačnej politiky, stanovenou Radou pre reguláciu, vytvára predpoklady pre ešte výraznejší pokles koncovej ceny elektriny pre domácnosti," avizuje Balážiová.

ÚRSO z vlastnej iniciatívy k dnešnému dňu fyzicky skontroloval 404 fotovoltických elektrární. Proces kontroly je skončený v 286 prípadoch a 118 prípadov je rozpracovaných. V pláne kontrol sú ešte ďalšie elektrárne, ktoré budú kontrolované v nasledujúcom období.

Počas kontrol sa v podnikateľských subjektoch zistili porušenia zákona, na základe ktorých v rámci kompetencií úradu nebudú vydané rozhodnutia o cene. Zistili sa aj porušenia zákona, ktoré boli nad rámec kompetencií úradu. ÚRSO preto postúpil na Generálnu prokuratúru do dnešného dňa celkom 50 podaní, ktoré v objeme inštalovanej fotovoltickej elektriny predstavujú výkon viac ako 50 megawattov (MW).

07.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...