1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kongresmani tlačia na Repsol, aby nezačal práce na ropnom vrte pri Kube

Oil rigMadrid - Americkí kongresmani varovali španielsku ropnú spoločnosť Repsol, ktorá sa pripravuje na hĺbenie prvého ropného vrtu v kubánskych vodách, že riskuje problémy na trhu USA a prípadne aj žaloby. Firma na varovania 34 kongresmanov zareagovala, že ako už predtým uviedla, jej plány na ropný vrt pri pobreží Kuby nijako neporušujú americké zákony.

Repsol plánuje ku koncu roka začať hĺbiť vôbec prvý vrt v kubánskych vodách Mexického zálivu. To vyvolalo ostré protesty USA, najmä v štáte Florida, kde žije veľký počet kubánskych emigrantov.

Kongresmani na čele s Ileanou Ros-Lehtinenovou, ktorá sa narodila na Kube, napísali výkonnému riaditeľovi Repsolu Antoniovi Brufauovi, že firma by si mohla skomplikovať svoje obchodné záujmy v USA, ak práce na vrte začne.

Podľa Repsolu však všetky kroky v rámci prieskumu, ktoré má firma v kubánskych vodách v pláne, spĺňajú americké zákony o bezpečnosti pri prieskume a ťažbe ropy, ako aj tie týkajúce sa vzťahov s Kubou. Navyše, podporil ich aj americký minister vnútra Ken Salazar. Ten už americkú vládu informoval, že Repsol prisľúbil dodržanie všetkých opatrení na ochranu životného prostredia a firma je pripravená aj na inšpekcie zo strany Spojených štátov.

03.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...