1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Juhokórejský Kogas má záujem o skvapalnený plyn od Gazpromu

gas-pipeline_big Moskva - Juhokórejská firma Kogas rokuje s ruským plynárenským koncernom Gazprom o nákupe skvapalneného zemného plynu (LNG) z plánovaného závodu vo Vladivostoku. Závod, na výstavbe ktorého by sa mali podieľať aj japonské firmy, by mohli sprevádzkovať v roku 2017. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters zdroj z Gapromu.

Podľa neho by ruská spoločnosť mohla produkčnú kapacitu závodu zdvojnásobiť na 20 miliónov ton ročne, ak budú rozhovory s juhokórejskou firmou úspešné. Kogas je najväčší korporátny dovozca LNG na svete a z pohľadu krajín je Kórejská republika druhým najväčším dovozcom po Japonsku.

Začiatkom tohto týždňa južná Kórea oznámila uzatvorenie dlhodobých kontraktov s firmami Royal Dutch Shell a Total o nákupe plynu z LNG projektov v Austrálii. Hodnota kontraktov sa odhaduje približne na 84 miliárd USD (58,39 miliardy eur). Momentálne dováža ázijská krajina plyn najmä z Indonézie, Malajzie a Bruneja, platnosť týchto dohôd sa však skončí v rokoch 2013 až 2015. Ruský Gazprom plánuje do Kórejskej republiky postaviť aj plynovod, no tieto plány komplikuje fakt, že najkratšia a finančne najvýhodnejšia trasa vedie cez komunistickú KĽDR.

20.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...