1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Grécko predstavilo ambiciózny energetický projekt Helios za 20 mld. eur

solar_panelsHamburg/Atény - Zadlžené Grécko chce postaviť svoju ekonomiku na nohy cez slnečnú energiu. Predstavilo v Nemecku ambiciózny projekt Helios, ktorý by mal z krajiny vytvoriť európsku solárnu veľmoc.

V rámci projektu za zhruba 20 miliárd eur chce Grécko znásobiť produkciu energie zo slnka z 206 megawattov (MW) v roku 2010 na 2,2 gigawattov (GW) v roku 2020 a 10 GW v roku 2050. Informoval o tom dnes na energetickej konferencii v Hamburgu grécky minister energetiky Jorgos Papakonstantinu.

Vysoko zadlžené Grécko, ktoré pred bankrotom držia len financie z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, nevyhnutne potrebuje zahraničných investorov na financovanie projektu. Základom však bude získanie pozemkov bez administratívnych či právnych prekážok.

Práve byrokracia je najväčším problémom rýchleho rozvoja obnoviteľných zdrojov energie v Grécku, ktoré má pritom na takéto projekty ideálnu polohu. Pre početné administratívne prekážky však Grécko vyprodukuje zo slnka 80-krát menej energie než Nemecko a zhruba 10-krát menej než Česká republika. Obnoviteľné zdroje energie sa v súčasnosti podieľajú v Grécku na celkovej energetickej spotrebe zhruba 8 %, pričom najviac využívanou je energia veterná.

V prípade, že projekt Helios bude úspešný, mohla by podľa Papakonstantina z toho vyťažiť celá Európska únia, ktorej by sa tak podarilo do roku 2020 splniť ciele v oblasti produkcie energie z obnoviteľných zdrojov, najmä po ústupe od jadra.

07.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...