1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EÚ, USA a Japonsko napadli pred WTO čínske kvóty na vzácne zeminy

rare earths 1Brusel - Európska únia (EÚ), Spojené štáty a Japonsko podali Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Čínu kvôli obmedzeniam, ktoré uvalila na vývoz takzvaných vzácnych zemín. Kovy vzácnych zemín sú dôležité pri výrobe technologických komponentov.

Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht uviedol, že exportné kvóty a poplatky, ktoré Čína zaviedla na vývoz vzácnych zemín, neférovo zvýhodňujú čínske firmy a poškodzujú výrobcov a spotrebiteľov po celom svete.

Vzácne zeminy sa používajú v najrôznejších technologických odvetviach a sú potrebné napríklad pri výrobe pevných diskov, autosúčiastok, elektroniky a podobne.

Na Čínu pripadá až 97 % svetového exportu 17 kovov vzácnych zemín, ktoré sú potrebné pri výrobe produktov využívajúcich moderné technológie. V Číne sa však nachádza len asi tretina svetových rezerv. Keďže vzácne zeminy sa dali lacno nakúpiť z Číny, ostatné krajiny od 90. rokov 20. storočia obmedzovali ich ťažbu, ktorá často výrazne poškodzuje životné prostredie.

Čína však v roku 2010 po dlhom období divokej ťažby stúpila na brzdu. Snaží sa konsolidovať odvetvie, obmedziť dosahy na životné prostredie a zabrániť nadmernej ťažbe. Peking varoval, že otvorenie sporu pred WTO zrejme zhorší obchodné vzťahy a vyvolá reakciu Číny.

"Nastal čas ukončiť éru lacných vzácnych zemín," uviedol Liao Ťin-čchiou z ekonomickej univerzity v provincii Ťiang-su. "Musíme znížiť ťažbu, aby sme chránili životné prostredie," povedal v rozhovore pre agentúru Sin-chua. Dodal, že toto opatrenie určite spôsobí fluktuáciu cien vzácnych zemín.

Podľa kritikov Čína vedome prijíma opatrenia, ktoré zvyšujú na svetových trhoch ceny vzácnych zemín, čím domácemu priemyslu dávajú konkurenčnú výhodu. Niektorí dokonca tvrdia, že Peking chce, aby zahraničné koncerny presídlili svoje závody do Číny, kde majú ľahší prístup k vzácnym zeminám.

Čínsky minister priemyslu Miao Wej kritiku odmieta. Upozornil, že nemožno hovoriť o nedostatku na trhu. Vlaňajšie exportné kvóty vo výške 30.184 ton sa vyčerpali len spolovice, pretože vysoké ceny utlmili dopyt. "Skutočnosťou je, že zahraničné firmy obmedzili spotrebu."

15.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Čína začína novú etapu znižovania produkcie vzácnych zemín

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...