1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína začína novú etapu znižovania produkcie vzácnych zemín

rare earths 1Peking - Čínske úrady začnú postihovať producentov vzácnych zemín, ktorí nebudú dodržiavať ich celoštátnu ťažobnú kvótu. Taký je jeden zo záverov inšpekcie ministerstva priemyslu a informačných technológií, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v banských spoločnostiach.

Na internetovej stránke ministerstva sa dnes uvádza, že podniky, ktoré prekračujú pridelené limity alebo pri ťažbe zemín používajú techniku s nepriaznivým účinkom na životné prostredie, môžu prísť o svoje kvóty alebo aj licenciu.

Ministerstvo bude trestať aj spracovateľov zemín, ktorí ich budú nakupovať od baní porušujúcich jeho smernice o výške ťažby. Bane dostanú zákaz predávať rudu, ak na jej ťažbu nedostali súhlas.

Čínske úrady stanovili na tento rok produkciu zemín 93.800 ton a mnohí spracovatelia už museli zastaviť výrobu, lebo svoje kvóty vyčerpali.

Nová kampaň zameraná na pokles produkcie vzácnych kovov bude trvať až do konca roka. Jej cieľom je znížiť ich nepovolenú produkciu. Vlani dosiahla nelegálna výroba zemín viac ako 40.000 ton. Uvádza to štatistika čínskej spoločnosti pre vzácne zeminy.

Čína vyrába asi 97 % svetovej ročnej potreby vzácnych kovov. Používajú sa v širokom spektre strategických odvetví od zariadení pre zelenú energetiku cez hybridné automobily až po obranný priemysel.

Český portál Energy Bulletin nedávno napísal, že skupina 15 prvkov označovaných ako vzácne zeminy sa využíva prakticky vo všetkých moderných technológiách. Všetko, čo je zložitejšie ako motyka, má v sebe niektorý z prvkov patriacich do skupiny vzácnych zemín.

Predchádzajúce pokusy čínskych úradov urobiť poriadok v ich výrobe vyvolal na svetovom trhu poplach. Ak by sa export zemín z Číny zastavil, tak by sa výrazne spomalil vývoj napríklad japonského hospodárstva, ktoré sa zameriava na vývoz vyspelých technológií.

Čínske úrady tvrdia, že vysoká produkcia vzácnych kovov je z hľadiska ochrany životného prostredia neudržateľná. Ale krajina sa usiluje zvýšiť aj vplyv na ich ceny na globálnom trhu tým, že z neho vytláča malých domácich producentov a pustila sa aj do budovania strategických zásob.

Ložiská vzácnych zemín sú zvyčajne tvorené zmesou jemnozrnných minerálov. Rudu treba jemne namlieť a vylúhovať kyselinami. Vo vyspelých štátoch je ekologická náprava škôd spôsobených ťažbou a úpravou rúd taká veľká, že prakticky všetky svetové firmy rady prenechali túto starosť Číňanom.

09.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...