1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektrárne v SR vyhovujú medzinárodne uznávaným bezpečnostným cieľom

nuklearna elektrarenBratislava - Všetky jadrové elektrárne v SR majú podľa Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR bezpečnostné správy, ktoré sú aktualizované podľa jeho požiadaviek.

"Existujúce štúdie pravdepodobnostného hodnotenia prvej a druhej úrovne potvrdzujú, že elektrárne v SR vyhovujú medzinárodne uznávaným bezpečnostným cieľom," konštatuje sa okrem iného v Návrhu mimoriadnej národnej správy SR spracovanej v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorú na dnešnom rokovaní na návrh predsedníčky ÚJD SR prerokovala a schválila vláda SR.

"Ostatná aktualizácia bezpečnostnej správy jadrovej elektrárne (JE) V-2 Bohunice (EBO) bola urobená v roku 2009, pre jadrovú elektráreň v Mochovciach (EMO) pre bloky 1, 2 v roku 2010. Pre bloky EMO 3, 4 bola v roku 2008 vydaná predbežná bezpečnostná správa, v súčasnosti pokračuje spracovanie predprevádzkovej bezpečnostnej správy," uvádza sa ďalej v mimoriadnej správe ÚJD SR.

Na Slovensku sú v súčasnosti v prevádzke štyri jadrové bloky typu VVER 440/213, dva bloky v lokalite Jaslovské Bohunice a dva bloky v lokalite Mochovce. Okrem toho sú v Mochovciach vo výstavbe ďalšie dva bloky VVER440/213 značne vylepšeného projektu. Celkový inštalovaný výkon prevádzkovaných blokov je 1940 MWe. Vlastníkom a prevádzkovateľom všetkých uvedených blokov na Slovensku je akciová spoločnosť Slovenské elektrárne (SE).

Dohovor o jadrovej bezpečnosti je prvým medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti. Nadobudol platnosť 24. októbra 1996, zmluvnými stranami dohovoru je dnes 72 krajín. Zmluvné strany na 5. posudzovacom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo od 4. do 14. apríla 2011, prijali spoločnú deklaráciu týkajúcu sa udalosti v Japonsku. Súčasne zmluvné strany sa dohodli zvolať mimoriadne posudzovacie zasadnutie zmluvných strán Dohovoru o jadrovej bezpečnosti v roku 2012, počas ktorého sa na základe osobitnej národnej správy posúdia prijaté opatrenia a poučenia, ktoré sa vyvodili v súvislosti s udalosťami v Japonsku.

30.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...