1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Domácnostiam v Pov. Bystrici, Dev. N. Vsi, Snine a Želiezovciach teplo nezdražie

teplaren_kosiceBratislava  - Ceny tepla pre domácnosti v Považskej Bystrici, Devínskej Novej Vsi, Snine a Želiezovciach od septembra neporastú.
"Hoci značná časť dodávateľov tepla na Slovensku na jeseň 2011 v reakcii na rast cien plynu zvyšuje ceny tepla, tak najväčší dodávateľ tepla v Považskej Bystrici, spoločnosť POV BYT, s. r. o., ceny pre svojich odberateľov nezvyšuje. Na jeseň teplo nezdražie ani pre obyvateľov Devínskej Novej Vsi, Sniny a Želiezoviec, v ktorých teplo dodáva akciová spoločnosť TENERGO. A to najmä vďaka investíciám do moderných technológií a rekonštrukcie rozvodov," informovala skupina GGE, do ktorej obe spoločnosti patria.

"Vďaka modernizáciám tepelných hospodárstiev v týchto mestách a mestskej časti nemusíme zvyšovať od septembra ceny tepla tak, ako to robia iné teplárne na celom Slovensku. Kogeneračné jednotky, ktoré boli pri rekonštrukciách centrálneho zásobovania teplom nainštalované, sú výkonnejšie a oveľa efektívnejšie ako staré kotly. Vďaka tomu sa stabilizovali náklady na výrobu tepla, čo sa automaticky premieta aj do koncových cien pre odberateľov," povedal konateľ spoločnosti s r. o. POV BYT Pavol Bero.

Dôležitým faktorom, vďaka ktorému nemuseli teplárne pristúpiť k nárastu ceny, boli rozsiahle investície do obnovy nezriedka aj viac ako 20-ročných rozvodov a zariadení. "Na všetkých našich tepelných hospodárstvach, ktoré prevádzkujeme, boli vykonané komplexné obnovy potrubí a odovzdávacích staníc. Tie priniesli úspory na údržbe, ako aj nižšie straty pri zásobovaní teplom," vysvetlil generálny riaditeľ TENERGO, a. s., Peter Horák.

Náklady na teplo pritom tvoria u domácností najväčšiu časť z mesačného nájomného. Očakávaný rast u ostatných teplární na Slovensku môže pre odberateľov znamenať desiatky až stovky eur navyše. "Technický stav väčšiny tepelných hospodárstiev je veľmi zlý a vyžaduje investície. Ak sa teplo vyrába a distribuuje efektívne, vedie to k úsporám a stabilizácii ceny," dodal Bero.

POV BYT, s. r. o., je najvýznamnejší dodávateľ tepla v  Považskej Bystrici. V súčasnosti dodáva teplo do 9000 bytových jednotiek.

TENERGO, a. s., prevádzkuje tepelné hospodárstvo v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, v Snine a Želiezovciach.

10.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...