1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Česká vláda bude zasahovať do predaja plynovodov

gas-pipeline_bigPraha - Predstava, že české plynovody ovládne vlastník, z ktorého nebude vláda nadšená, sa stáva celkom reálnou. Nemecká spoločnosť RWE potvrdila, že pripravuje predaj svojho podielu v prevádzkovateľovi českých plynovodov Net4Gas. A možným záujemcom by mohol byť aj ruský Gazprom, ktorý je aj dodávateľom plynu do Česka. Jeho vstup do plynovodov už predtým vyvolal obavy.

Veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť Václav Bartuška denníku E15 potvrdil, že štát bude predaj významnej časti energetickej infraštruktúry pozorne sledovať. Odborníci pripomínajú, že preprava plynu podlieha regulácii a štát má nástroje, ako v prípade potreby investorovi skomplikovať život.

Bartuška dodal, že ani jeden investor nebude investovať niekoľko miliárd eur bez toho, aby mal so štátom dohodu, že je vítaný.

Gazprom v súčasnosti rokuje s RWE o vytvorení spoločného podniku v západnej Európe. Obe firmy súčasne vedú arbitrážny spor, ktorý sa týka cien plynu dodávaného ruskou firmou aj do Česka. V ňom ďalšia česká dcéra RWE Transgas zostáva najsilnejším hráčom na trhu.

Net4Gas buduje ďalšie plynovody, ktoré majú zabezpečiť diverzifikáciu ciest suroviny do Českej republiky. Okrem iných ide o plynovod Gazela, ktorý nadväzuje na rusko-nemecký projekt plynovodu Nord Stream.

Energetický analytik Jiří Gavor nepredpokladá, že by ovládnutie českých plynovodov Rusmi zmenilo pomery na trhu. Plyn by mal teda stále prúdiť do Česka nielen z Východu, ale aj zo Západu. Analytik však nevylučuje, že nový vlastník plynovodov by mohol dlhodobým investičným programom ovplyvniť rozvoj prepravných ciest v budúcnosti.

12.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...