1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cena plynu pre domácnosti sa v roku 2012 zvýši priemerne o 5,53 %

gas_fire_bigBratislava - Cena za dodávku plynu pre slovenské domácnosti sa v budúcom roku medziročne zvýši v priemere o 5,53 %.

Informoval o tom Jozef Holjenčík, predseda Rady pre reguláciu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vykonávajúci aj pôsobnosť predsedu úradu.

"Pre tarifnú skupinu odberateľov, ktorí používajú plyn len na varenie, to znamená nárast ročnej spotreby o 1,6 eura. Pre skupinu odberateľov, ktorí používajú plyn na ohrev teplej vody, sa ročná platba zvýši o 29,4 eura a pre skupinu odberateľov, ktorí plynom aj kúria, predstavuje nárast 66 eur za rok," priblížil Holjenčík.

Konanie o nových cenách plynu bolo pôvodne prerušené, pretože regulačný úrad zistil, že cenový návrh Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., nebol v súlade so zákonom o regulácii. ÚRSO v tejto súvislosti vyzval plynárov na doplnenie návrhu, a to najmä v otázke nákladov na prístup do prepravnej siete a prepravu plynu v eurách na jednotku množstva plynu na rok 2012. SPP následne predložil opäť pôvodný výpočet nákladov na prístup do prepravnej siete a trval na použití pôvodného výpočtu.

"Neprijateľnosť tohto výpočtu spočíva v tom, že nákladmi na prepravu plynu a prístup do prepravnej siete chcel SPP zaťažiť len domácnosti, a nie aj ostatných odberateľov, čo je v rozpore s legislatívou," informoval 1. decembra Holjenčík.

15.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...