1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americký výrobca solárnych panelov Evergreen Solar oznámil bankrot

solar_panels_smallLos Angeles - Americká spoločnosť Evergreen Solar dnes podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi, keď jej kedysi špičková technológia výroby solárnych panelov padla za obeť lacnej čínskej konkurencii a zníženiu dotácií na podporu slnečnej energie v Európe.

Spoločnosť podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi na základe Kapitoly 11 amerického zákona o bankrote po dvoch rokoch zápasu s ázijskou konkurenciou. Podľa dokumentov predložených bankrotovému súdu v štáte Delaware aktíva firmy majú hodnotu 424,5 milióna USD (296,67 milióna eur), jej dlhy 485,6 milióna USD.

Patentovaná technológia kremíkových dosiek Evergreen Solar sa tešila medzi investormi veľkej obľube v rokoch 2007 a 2008, nakoľko umožňovala výrazne znížiť náklady na kľúčovú vstupnú surovinu - polysilikóny. Vtedy však boli ceny vstupnej suroviny zhruba 10-krát vyššie než v súčasnosti. Medzičasom klesli, navyše sa pridala konkurencia z Číny a v poslednom období firmu poškodilo rozhodnutie nemeckej a talianskej vlády obmedziť dotácie na podporu slnečnej energie. Tým sa prudko zvýšili zásoby solárnych panelov, čo viedlo k prepadu ich cien.

16.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...