1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk ASML v 3. kvartáli klesol, ale tržby aj nové objednávky vzrástli

electronic chipAmsterdam - Holandský výrobca komponentov pre polovodiče ASML v stredu oznámil, že jeho zisk v 3. kvartáli klesol, ale menej, ako odhadovali analytici. Zároveň nové objednávky výrazne vzrástli.

Hodnota akcií holandskej firmy tento rok stúpla až o 75 %. Prekonala tak koncových výrobcov polovodičov, keďže po špičkových produktoch ASML je stále veľký dopyt medzi "ťažkými váhami" v odvetví počítačových čipov, ako sú Samsung Electronics a Taiwan Semiconductor.

Čistý zisk ASML sa v 3. štvrťroku 2019 znížil o 7,9 % na 626,8 milióna eur zo 680,4 milióna eur pred rokom. Analytici však očakávali ešte strmší pokles zisku na 609 miliónov eur.

Tržby spoločnosti za tri mesiace do konca septembra 2019 vzrástli na 2,99 miliardy eur z vlaňajších 2,78 miliardy eur vďaka stúpajúcemu dopytu po telekomunikačných sieťach novej generácie 5G a po aplikáciách umelej inteligencie. ASML predpovedá, že v 4. štvrťroku dosiahne tržby 3,8 miliardy eur.

Spoločnosť ASML uviedla, že zaknihovala objednávky na 23 svojich technicky najpokrokovejších litografických systémov, pričom každý z nich stojí približne 100 miliónov eur. Litografia je jadrom procesu výroby čipov. ASML má takmer monopol v tejto kategórii.

Celkové objednávky na všetky produkty v uplynulom 3. štvrťroku stúpli na 5,1 miliardy eur z 2,8 miliardy v období apríl - jún 2019.

25.10.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...