1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko ponúka Nemecku užšiu spoluprácu v oblasti vzácnych zemín

rare-earths1Wolfsburg  - Rusko ponúka Nemecku užšiu spoluprácu v oblasti vzácnych zemín, ako aj plynu a ropy. Uviedol to dnes člen ruskej delegácie krátko pred začiatkom výročného summitu predstaviteľov oboch štátov.

Berlín sa pokúša zabezpečiť si lepší prístup k vzácnym kovom, ktoré sa dnes využívajú pri výrobe celej škály technicky vyspelých produktov po tom, ako Čína obmedzila vývoz hlavného zdroja týchto kovov, tzv. vzácnych zemín.

"Na polostrove Kola sú zásoby mnohých vzácnych kovov," upozornil Valerij Jasev, podpredseda ruského parlamentu a prezident Ruskej plynárenskej spoločnosti počas návštevy v Nemecku. Dodal, že obe krajiny môžu zlepšiť spoluprácu v tejto oblasti.

Jasev to vyhlásil krátko pred začiatkom rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva o prehĺbení spolupráce, a to predovšetkým v plynárenskom a ropnom priemysle.

V máji Berlín podpísal dohodu o spolupráci aj s Kazachstanom, ktorý má tiež bohaté zdroje nerastných surovín. Nemecký elektrotechnický priemysel zápasí totiž s nedostatkom vzácnych kovov, ktoré sa využívajú pri výrobe modernej elektroniky, ako sú napríklad notebooky, mobilné telefóny a ďalšie. Do tejto skupiny patrí 17 kovov, ktoré sú vysoko odolné proti korózii, napríklad ródium, paládium, osmium, irídium, neodým, ale aj známe drahé kovy: platina, zlato a striebro.

19.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...