1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prezident firmy Olympus opustí svoj post koncom apríla

olympus logo bigTokio - Japonská spoločnosť Olympus oznámila, že prezident firmy Šuiči Takajama a ďalších päť členov predstavenstva firmy odstúpia z funkcie.

Urobia to po mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční koncom apríla. Až po ňom začne firma hľadať strategického partnera. Informovala o tom spoločnosť.

Svetový výrobca fotografických a zdravotníckych potrieb podal začiatkom januára na okresnom súde v Tokiu žalobu na 19 súčasných aj bývalých členov vedenia, medzi nimi aj na Takajamu a bývalého prezidenta Cujošiho Kikukawu za škody spôsobené zatajovaním masívnych strát z investícií. Celkovú kompenzáciu žiada v objeme takmer 135 miliárd jenov (1,37 miliardy eur).

Podľa komisie, ktorú ustanovil Olympus na vyšetrenie celej kauzy, si Takajama a ďalších päť členov predstavenstva neplnili dostatočne svoje povinnosti v oblasti dohľadu.

Po tom, čo sa účtovné podvody, ktorými vedenie firmy maskovalo straty z investícií do cenných papierov, dostali na svetlo sveta, hodnota firmy prudko klesla. Najväčší akcionári ju však naďalej podporujú v očakávaní, že sa aspoň časť, ak nie celú spoločnosť podarí predať. Ako o potenciálnych partneroch, ktorým by sa Olympus mohol strategicky hodiť, sa hovorí o firmách Fujifilm, Panasonic a Sony. Získali by tak prístup k lukratívnej výrobe endoskopických prístrojov.

19.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Olympus zažaloval 19 vedúcich pracovníkov pre zatajovanie strát

Japonskí vyšetrovatelia urobili raziu vo firme Olympus

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...