1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Philips v 2. štvrťroku 2011 vykázal čistú stratu 1,34 miliardy eur

philips logoAmsterdam - Holandský výrobca elektroniky Philips prekvapil trhy, keď v 2. štvrťroku 2011 vykázal čistú stratu 1,34 miliardy eur.

Najväčší svetový výrobca osvetlenia už minulý mesiac avizoval, že pre slabý dopyt v Európe očakáva v 2. kvartáli horšie výsledky, ako v rovnakom období minulého roka, keď mal zisk 259 miliónov eur.

Príčinou najväčšej straty koncernu za takmer desať rokov sú odpisy vo výške 1,39 miliardy eur z hodnoty jeho majetku. Philips pritom v krátkodobom horizonte neočakáva zlepšenie svojich hospodárskych výsledkov.

Zisk Philipsu pred úrokmi, zdanením a amortizáciou za tri mesiace do konca júna klesol na 370 miliónov eur z 506 miliónov eur v 2. kvartáli 2010. Tržby koncernu sa znížili o 2,6 % na 5,2 miliardy eur.

Podľa vedenia spoločnosti na hospodárske výsledky za 2. kvartál malo negatívny vplyv zaknihovanie odpisov z hodnoty majetku divízii osvetlenia a zdravotníckej techniky, ale aj slabší dopyt po produktoch firmy pre lacnejšie výrobky z Ázie.

Philips chce preto znížiť výdavky o 500 miliónov eur do roku 2014 a plánuje spätné odkúpenie svojich akcií za 2 miliardy eur. Koncern už v rámci reštrukturalizácie zrušil 6000 pracovných miest a ukončil vlastnú výrobu televízorov, ktorú presunul do spoločného podniku s hongkonskou firmou TPV Technology.

18.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...