1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nokia zaznamenala za 4. štvrťrok čistú stratu 1,07 mld. eur

nokia logo2Helsinki - Fínsky výrobca mobilných telefónov Nokia zaznamenal za 4. štvrťrok minulého roka čistú stratu vo výške 1,07 miliardy eur.

Čiastočnou príčinou je medziročný pokles tržieb spoločnosti viac než o pätinu, ktoré klesli napriek tomu, že firma uviedla na európsky a ázijský trh prvé inteligentné telefóny s operačným systémom Windows. Celkový objem predaja inteligentných telefónov však medziročne klesol a navyše firma musela započítať jednorazové položky v hodnote asi 1,1 miliardy eur.

Výsledok je tak v ostrom kontraste s rovnakým obdobím roku 2010, keď Nokia dosiahla zisk 745 miliónov eur. Spoločnosť dnes oznámila, že počet predaných inteligentných telefónov klesol medziročne o 31 % na 19,6 milióna. Na porovnanie, Apple predal za rovnaké obdobie zhruba 37 miliónov iPhonov. Tržby Nokie poklesli takmer o 21 % na 10 miliárd z 12,6 miliardy eur v rovnakom období 2010.

Problémy spoločnosti sa však začali už skôr, keď z jej podielu na trhu s inteligentnými telefónmi začala ukrajovať firma Apple so svojimi iPhonmi, ako aj telefóny založené na operačnom systéme Android. Nokia sa teraz usiluje zvýšiť svoj podiel na trhu s telefónmi s operačným systémom Windows. Ako uviedla, doteraz predala "podstatne viac" než 1 milión týchto telefónov. V Európe a Ázii nastúpili na trh v novembri minulého roka a v USA tento mesiac.

Napriek nepriaznivým číslam sa Nokii podarilo v niektorých ukazovateľoch prekonať odhady analytikov, čo viedlo aj k rastu hodnoty jej akcií. Na jednej strane predala viac smartfónov, než počítali trhy (analytici očakávali predaj asi 18,5 milióna inteligentných telefónov) a lepšie výsledky zaznamenala aj pri prevádzkovom zisku. Ten dosiahol na akciu 0,06 eura, zatiaľ čo analytici počítali s 0,04 eura/akcia.

27.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...