1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Jadrový zisk Electroluxu vlani klesol o takmer 40 %

elektrolux buidlingŠtokholm - Švédska firma Electrolux, ktorá je druhým najväčší výrobcom domácich spotrebičov oznámila, že jej jadrový zisk minulý rok klesol o takmer 40 %.

Na príčine je slabý dopyt po tzv. bielej technike vo vyspelých štátoch na oboch stranách Atlantiku, preto sa snaží expandovať na rozvíjajúce sa trhy.

"Už v roku 2010 začal dopyt po domácich spotrebičoch klesať, zatiaľ čo ceny vstupných materiálov vzrástli a ceny našich produktov sa začali znižovať," vyhlásil generálny riaditeľ firmy Keith McLoughlin. Electrolux sa preto v roku 2011 rozhodol premietnuť zdražovanie výrobných materiálov do konečných cien produktov.      

Podľa najnovších údajov vlaňajší zisk spoločnosti pred úrokmi a zdanením, tzv. jadrový zisk, klesol medziročne o 39 % na 3,98 miliardy švédskych korún (447,71 milióna eur).      

V poslednom kvartáli 2011 ale Electrolux dosiahol o niečo lepšie, ako očakávané výsledky, keď sa jeho jadrový zisk znížil o 16 % na 1,44 miliardy SEK, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahne 1,40 miliardy SEK.      

Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli o 3 % na 28,34 miliardy SEK z 27,56 miliardy SEK v 4. kvartáli 2010, ale jej čistý zisk sa prepadol o 67 % na 286 miliónov SEK z 667 miliónov SEK v rovnakom období predchádzajúceho roka. Dôvodom je okrem zdražovania materiálov aj posilňovanie švédskej koruny, ktoré zredukovalo jej príjmy zo zahraničia.

06.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...