1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ŽSR vybudujú v Trebišove terminál integrovanej prepravy za 8,3 mil. eur

zsr logoTrebišov - Na mieste terajšej železničnej stanice v Trebišove vyrastie moderný Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP). Výstavbu pripravuje Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSR) s predpokladanými investičnými nákladmi 8,3 milióna eur. Projekt bude financovaný z fondov EÚ. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ŽSR Martina Pavlikova.

Generálne riaditeľstvo Železníc SR vydalo v októbri záväzný pokyn pre investorskú prípravu stavby. S prípravou projektovej dokumentácie by sa malo začať v budúcom roku, so samotnou výstavbou sa počíta najneskôr v roku 2014. Podľa štúdie, ktorú pripravilo mesto Trebišov, bude projekt zahŕňať okrem spoločného vybavovania cestujúcich vo vlakovej a autobusovej doprave, aj riešenie prepojenia hlavnej časti mesta s mestskou štvrťou za železnicou, a to novým podchodom pod koľajiskom.

Mesto vyvíjalo iniciatívu na realizáciu projektu práve z dôvodu, že časť mesta za koľajami je odrezaná od hlavnej časti. "Ľudia cez koľaje nemôžu prechádzať a ostáva pre nich nadjazd, pričom starší obyvatelia, ktorí nemajú auto, majú problém dostať sa do mesta. Výsledok bude, že sa zrekonštruuje železničná stanica, ktorá bude kombinovaná s autobusovou stanicou, tá je momentálne v dezolátnom stave, a zároveň sa zabezpečí podchod do druhej mestskej časti," povedal pre TASR prednosta trebišovského mestského úradu Július Selecký.

Projekt ŽSR bude zahŕňať riešenie úpravy ostrovného nástupišťa a dopravne, podchod k nástupištiam, prístup pre imobilných a nevidiacich, informačný systém, úložisko pre bicykle či vybudovanie parkoviska. Umiestnenie nástupíšť bude na úrovni výpravnej budovy. "Terminál umožní priame spojenie súpravami osobnej dopravy odchádzajúcimi alebo prechádzajúcimi cez TIOP mesta Trebišov s mestskou aglomeráciou Košice. V súlade s dlhodobými plánmi má byť prestupným miestom medzi dopravnými druhmi a systémami, aby sa umožnilo presmerovanie ostatných dopravných módov na železničnú dopravu," uviedla Pavliková.

Finančné náklady na projektovú dokumentáciu ŽSR odhaduje na zhruba 330.000 eur.

21.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...