1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Spoločnosť IAG si objednala 18 Boeingov 787 Dreamliner

iag airplanesLondýn/Seattle - Americký výrobca lietadiel Boeing získal nový kontrakt na dodávku svojich najmodernejších strojov Boeing 787 Dreamliner.

A to aj napriek sérii technických problémov, pre ktoré museli svetové aerolínie tieto lietadlá stiahnuť pred takmer tromi mesiacmi z prevádzky. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť IAG, materská firma britských aerolínií British Airways a španielskej Iberie, oznámila, že podpísala s Boeingom dohodu o kúpe ďalších 18 lietadiel Dreamliner, ktoré majú nižšiu spotrebu paliva a ponúkajú cestujúcim vyšší komfort.

IAG už v roku 2007 objednala 24 Dreamlinerov pre British Airways a v budúcnosti by nimi chcela vybaviť aj Iberiu.

Boeing zatiaľ dodal svetovým aerolíniám približne 50 Dreamlinerov, a to najmä ázijským leteckým spoločnostiam. Všetky stroje sú však od polovice januára vyradené z prevádzky a odborníci sa snažia odstrániť problémy so skratom a následným prehrievaním, a v niektorých prípadoch dokonca k vznietením batérií. Moderné lítiovo-iónové batérie dokážu pritom uchovať väčší objem energie a rýchlejšie sa nabíjajú. Boeing sa pokúsil tieto problémy odstrániť lepšou izoláciou a koncom marca jeden z Dreamlinerov absolvoval skúšobný let s vylepšenou verziou batérií, ktorý prebehol bez akýchkoľvek ťažkostí. Výrobca lietadiel teraz čaká, kým mu americké úrady vydajú povolenie na výmenu doterajších batérií za spoľahlivejšie.

05.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...