1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecké lodenice strácajú podiel na trhu, ale nezúfajú si

lodeniceHamburg - Kríza lodnej dopravy a finančná kríza výrazne obmedzili podnikateľské možnosti nemeckých lodeníc.

Agentúra DPA s odvolaním sa na správu audítorskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) uviedla, že v posledných piatich rokoch zaniklo v krajine osem lodeníc a veľa ich subdodávateľov. Výroba kontajnerových lodí, ktoré pred rokmi tvorili podstatu programu nemeckých firiem, sa úplne zastavila.

Napriek tomu sa zostávajúce firmy nevzdávajú. Svoju šancu na prežitie vidia v stavbe špeciálnych plavidiel a v budovaní veterných parkov v plytkých morských vodách, v aktivitách v ťažbe ropy a plynu.

PwC vypracovala správu o stave a perspektíve lodiarskeho priemyslu v Nemecku na objednávku piatich prímorských spolkových krajín a Združenia pre stavbu lodí a morskej techniky (VSM).

Pred 8. celoštátnou morskou konferenciou v Kieli, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň, brémsky senátor pre ekonomiku Martin Günther ostro kritizoval politiku berlínskeho kabinetu. Uviedol, že prímorské krajiny nie sú vôbec spokojné s činnosťou spolkovej vlády. Kríza zanechala hlboké brázdy v podnikaní na mori, ale hospodárska politika štátu na ne primerane nereagovala. Teraz sa vyžaduje celistvá stratégia pre celý morský sektor, ktorá bude zodpovedať jeho významu v nemeckej ekonomike.

Predseda VSM Harald Fassmer poukázal na 50-percentný prebytok výrobných kapacít vo svetovom lodiarstve. Tvrdí, že situácia je brutálna, nadbytok kapacít vytvára obrovský tlak na podniky. Pritom treba veľa času na to, aby firmy prešli od sériovej výroby na kusovú produkciu. Projektové a konštrukčné oddelenia lodeníc sa musia ešte len náležite dobudovať. Niektoré firmy zareagovali neskoro na nevyhnutnosť, že sa treba odkloniť od stavby nákladných lodí a začať výrobu špeciálnych plavidiel. Fassmer však zostáva optimistom a očakáva, že kapacity nemeckých lodeníc zostanú ešte niekoľko rokov dostatočne vyťažené.

06.04.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...