1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nákladné Cargo prepravilo za 9 mesiacov medziročne o 6 % menej tovarov

TrainBratislava - Nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) prepravila za prvých deväť mesiacov tohto roka približne o 6 % menej tovarov než za rovnaké obdobie vlani. Doteraz tak v roku 2012 prepravila po koľajniciach 26,8 milióna ton tovarov.

"Pod pokles prepráv sa podstatnou mierou podpísali nepriaznivé počasie, sneženie a tuhé mrazy na začiatku roka a prechod niektorých prepráv k tretím dopravcom," uviedla pre TASR riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Cargo Monika Schmidtová.

Najväčší pokles pritom dopravca pocítil pri komoditách chémia, intermodálna preprava, uhlie a drevo. Napríklad pokles v preprave uhlia podľa Schmidtovej spôsobila nižšia spotreba hutníckych podnikov a čiastočne posun prepráv uhlia pre teplárne do neskorších jesenných mesiacov. "V preprave dreva je situácia úplne odlišná, v tejto komodite evidujeme pokles spôsobený vyššou cenou drevnej hmoty a nižšou ťažbou," priblížila.

Nástupom krízy, dôsledky ktorej dopravca ešte stále pociťuje, podľa Schmidtovej nevznikajú nové tovarové toky. "Veľkosť železničného prepravného trhu je stále približne rovnaká, objem prepravy je len prerozdeľovaný medzi stále viac subjektov, ktoré na ňom pôsobia," zhodnotila. A noví operátori, ktorí prichádzajú na železnice, v zásade nové prepravy neprinášajú. "Tieto výpadky čiastočne kompenzujeme získavaním prepráv presunom z cesty na železnicu, čo je ale výrazne technologicky aj ekonomicky náročné," doplnila Schmidtová.
Existuje tu pritom podľa jej slov ešte jeden výrazný faktor, a to je stav a vývoj hutníctva na Slovensku a v zahraničí. "Tento segment priemyslu je výrazne citlivý na globálne zmeny v ekonomike a keďže prepravy pre hutníctvo majú na prepravách ZSSK Cargo podiel približne 65 %, akákoľvek recesia hutníctva sa okamžite prejaví na objeme prepravy firmy," vysvetlila. Informácie z trhu pritom naznačujú výrazný pokles produkcie hutníctva.

09.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...