1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Indické aerolínie nebudú rešpektovať nariadenie EÚ o obchode s emisiami

planeNaí Dillí - Indické letecké spoločnosti nebudú rešpektovať nariadenie Európskej únie o zaradení aerolínií do systému obchodovania s emisiami. Uviedol to tento týždeň indický minister pre leteckú dopravu Ajit Singh. Reagoval tak na požiadavku EÚ, aby indické aerolínie predložili podrobné informácie o produkcii emisií do konca marca.
 
India sa tak pripojila k Číne, ktorá ešte minulý mesiac zakázala svojim leteckým spoločnostiam účasť na systéme obchodu s emisiami EÚ. Okrem Číny a Indie nesúhlasia so systémom obchodovania s emisiami, na základe ktorého si všetky aerolínie využívajúce letiská v EÚ a ktorých lietadlá presahujú povolené emisné limity, musia dokúpiť emisné povolenky.
 
Podľa nesúhlasiacich štátov je to daň, ktorá nie je v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. Brusel však tvrdí, že zapojenie leteckých spoločností do systému obchodu s emisiami je nevyhnutné, ak chce Európska únia splniť svoj cieľ v tejto oblasti. To znamená zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2020 v porovnaní s hodnotami z roku 1990 o 20 %.
 
Zahraničné letecké spoločnosti, najmä americké, sa obrátili aj na Európsky súdny dvor, no ten v decembri minulého roka rozhodol, že nariadenie EÚ je právne v poriadku.

30.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...