1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby chemického a farmaceutického priemyslu klesli za 1. polrok o 5,3 %

ZCHFP logoBratislava - Celkové tržby chemického a farmaceutického priemyslu SR za prvých šesť mesiacov roku 2014 medziročne poklesli o 5,3 %. Uviedol to prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Roman Karlubík.

Informoval, že podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR tržby slovenských chemických a farmaceutických firiem v 1. polroku 2013 dosiahli 5,038 miliardy eur, no v 1. polroku 2014 to bolo iba 4,771 miliardy eur.

"Pod zhoršenie základných ukazovateľov v tomto odvetví sa dlhodobo podpisujú nepriaznivé vonkajšie vplyvy a k nim pribudli aj nové – spomalenie nemeckej ekonomiky a dosah ukrajinskej krízy. Tradične negatívne vplývajú na našu chémiu vysoké ceny elektrickej energie a zemného plynu v kontraste s lacným bridlicovým plynom a ropou v USA, smernice EÚ zvyšujúce náklady firiem a stále pretrvávajúce dôsledky hospodárskej krízy vo svete," konštatoval.

"Domácim špecifikom je už niekoľko rokov trvajúce zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR v dôsledku vládnych opatrení. Ani výhľady na ďalšie obdobie nie sú nijako pozitívne. Očakávame dôsledky sankcií a protisankcií s Ruskom, najnebezpečnejšie by boli výpadky dodávok zemného plynu a ropy. Najnovšie opäť v SR zdražela elektrická energia - napriek uisťovaniu o opaku a najviac sa obávame, či do recesie neskĺzne aj Nemecko, ktoré je ťahúňom ekonomiky celej EÚ," poznamenal Karlubík.

V prvom polroku 2014 podľa neho zaznamenali najväčší medziročný prepad farmaceutické výrobky a prípravky, a to o 21,4 %, nasledované rafinovanými ropnými produktmi s 18,9-% znížením tržieb. Naopak, dobre sa darilo výrobkom z gumy a plastu, ktoré vzrástli o 12,7 % a náterovým látkam so zvýšením tržieb o 24,6 %. Nárasty boli v odvetviach naviazaných na rast automobilového priemyslu, ktorého export je však potenciálne ohrozený rusko-ukrajinskou krízou.  

Hlavnou príčinou poklesov sektora je nízky zahraničný dopyt súvisiaci s krízou v EÚ, ktorý má pri extrémnej otvorenosti slovenskej ekonomiky rozhodujúci podiel. Domáca spotreba, vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti a zneistenie zamestnávateľov prijímať nových ľudí a zvyšovať zárobky, je tiež príčinou stagnujúceho dopytu po tovaroch a službách. Stavebníctvo, ktoré je veľkým potenciálnym odberateľom špecifických chemických výrobkov, je v dlhodobej stagnácii, respektíve poklese.

"Chemickému a farmaceutickému priemyslu, ale aj celej ekonomike by pomohli domáce systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia, po ktorých podnikatelia dlhodobo volajú. Patria k nim zníženie odvodového a daňového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva  a úpravy Zákonníka práce. Prioritou, ktorá by najviac pomohla nielen chemickému priemyslu, ale aj celej ekonomike a zníženiu nezamestnanosti, je zníženie odvodového a daňového zaťaženia. Je potrebné zrušiť zdravotné odvody z podielov na zisku, ktoré zaťažujú hlavne malé podniky a čo najskôr znížiť dane z príjmu až na pôvodných 19 %," doplnil prezident ZCHFP.

Chemický a farmaceutický priemysel SR sa podľa neho na celkovej produkcii priemyselnej výroby Slovenska podieľa 18,5 %, v odvetví prevažujú malé a stredné firmy – v súčasnosti v ňom podniká 275 firiem s viac ako 20 zamestnancami. V prvom polroku odvetvie zamestnávalo 38.769 osôb, čo bolo v porovnaní s 1. polrokom 2013 o 3,3 % viac. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna.

29.09.2014 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...