1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tlak generík znížil zisk spoločnosti Pfizer v 1. štvrťroku o 15 %

pfizer logoNew York - Americký farmaceutický koncern Pfizer oznámil za 1. kvartál 2014 medziročný pokles zisku o 15 % napriek výraznému znižovaniu nákladov.

Dôvodom je najmä konkurencia zo strany výrobcov lacnejších generických liekov, ale aj ukončenie niektorých partnerstiev s inými farmaceutickými firmami.

Spoločnosť uviedla, že jej čistý zisk za prvé tri mesiace tohto roka dosiahol 2,33 miliardy USD (1,68 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 36 centov. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenal Pfizer zisk na úrovni 2,75 miliardy USD (38 centov/akcia).

Bez započítania jednorazových položiek predstavoval zisk na akciu 57 centov. Spoločnosť tak mierne prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s týmto ziskom na úrovni 55 centov.

V prípade tržieb ale Pfizer za očakávaniami analytikov zaostal. Tí predpokladali kvartálne tržby spoločnosti na úrovni 12,08 miliardy USD, v skutočnosti však tržby Pfizeru dosiahli 11,35 miliardy USD. Medziročne to znamená pokles o 9 %.

Firma, ktorá v minulých dňoch uskutočnila tri neúspešné pokusy o prevzatie konkurenčnej spoločnosti AstraZeneca, zároveň potvrdila svoj odhad zisku a tržieb na celý tento rok. Ako uviedla, aj naďalej ráta so ziskom na akciu na úrovni 2,20 až 2,30 USD a s tržbami v rozmedzí od 49,2 miliardy do 52,3 miliardy USD.

13.05.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...