1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Roche sa dohodol na kúpe InterMune za 8,3 miliardy USD

RocheŽeneva - Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche Holding sa dohodol na kúpe americkej biotechnologickej spoločnosti InterMune za 8,3 miliardy USD (6,26 miliardy eur) v hotovosti.

To pomôže najväčšiemu svetovému výrobcovi liekov proti rakovine rozšíriť svoju ponuku o produkty na zriedkavé a nevyliečiteľné ochorenia.

Snahu Roche o vývoj a výrobu úspešných liekov na iné ochorenia ako je rakovina v minulých rokoch podkopali neúspechy v oblasti experimentálnych liekov na choroby srdca, diabetes a schizofréniu. Výrobca lieku Pulmozyme na cystickú fibrózu a Xolair pre ťažkých astmatikov má v štádiu klinického vývoja aj ďalšie produkty na liečbu respiračných ochorení. Dohoda s InterMune mu umožní rozšíriť rad svojich produktov o liek Pirfenidone na tzv. idiopatickú pľúcnu fibrózu, čo je fatálne ochorenie pľúc.

Roche cez víkend oznámil, že zaplatí 74 USD za jednu akciu InterMune, čo je o 38 % viac ako jej cena v piatok 22. augusta na konci obchodovania na burze, a o 63 % viac ako uzatváracia cena na burze 12. augusta.

Akvizícia, ktorú už schválili predstavenstvá oboch spoločností, bude najväčšou kúpou Roche od roku 2009, keď získala zvyšné podiely v americkej spoločnosti Genentech za 47 miliárd USD a úplne ju ovládla.

02.09.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...