1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nové centrum bude vyvíjať a vyrábať biodegradovateľné plasty

skumavkyNitra – Výskumom a vývojom nových polymérnych materiálov a prenosom technológií z laboratórií do priemyselnej praxe sa bude zaoberať nové centrum, ktoré otvorili v Nitre.

Centrum aplikovaného výskumu environmentálne vhodných polymérnych materiálov vzniklo na základe spolupráce Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave s komerčnou sférou. „Unikátny vynález biodegradovateľných plastov z obnoviteľných materiálov vznikol na pôde spoločného pracoviska STU a Ústavu polymérov SAV, teraz sa uchádza o slovenský a svetový patent. Vynález zaujal verejnosť a pritiahol firmy, ktoré chcú objav vedcov využiť vo výrobe,“ skonštatoval Pavel Alexy z STU, jeden z autorov patentu.  

Centrum sa vďaka prístrojovému vybaveniu zaraďuje k špičkovým pracoviskám v oblasti technológií spracovania plastov. Najmodernejšie prístroje umožňujú tiež testovanie vlastností nových materiálov a hodnotenie ich štruktúry. Podľa Ivana Hudeca z STU je centrum vybavené linkami bežne používanými na výrobu plastikárskych produktov a produktov z gumy, ktoré pokrývajú celé spektrum výrobkov, ktoré sa z týchto materiálov dajú vyrobiť. „Sú to pilotné linky, na ktorých sa dá testovať vhodnosť materiálov na spracovanie niektorou technológiou a súčasne sa dajú vyvíjať aj nové materiály. Našich študentov chceme vzdelávať priamo v podmienkach praxe,“ povedal Hudec. Podľa jeho slov dosahuje celková hodnota inštalovaných zariadení tri milióny eur, pričom finančná spoluúčasť STU predstavuje päť percent. Celý projekt bol financovaný zo štrukturálnych fondov a časť aj z nórskych fondov. Priestory na zriadenie centra prenajala univerzite za symbolickú cenu súkromná spoločnosť, ktorá zároveň investovala niekoľko stotisíc eur do úpravy objektu.

Aktuálne vedci spolu s podnikmi hľadajú možnosti využitia unikátneho vynálezu biodegradovateľných plastov v praxi. „V spolupráci s podnikateľskou sférou v centre testujeme využitie nového plastu vo väčších objemoch v poloprevádzkovej výrobe. Súčasťou centra je aj linka, ktorá simuluje podmienky výroby ekologických materiálov pre obaly vo väčších objemoch. Overujeme tiež možnosti využitia bioplastov pri 3D tlači v zdravotníctve, ale aj ako obalov na potraviny, lieky, fľaše a iné produkty,“ informoval Alexy. Podľa Hudeca majú biodegradovateľné plasty v praxi široké využitie od automobilového priemyslu cez zdravotníctvo až po potravinárstvo či catering. „Máme za sebou niekoľko prevádzkových skúšok, vyrobili sa desiatky kilogramov obalových fólií, ktoré sa testujú a ktoré ponúkame ako alternatívny nový materiál,“ povedal Hudec. Za najväčšiu slabinu v súčasnosti považuje cenu nového materiálu. „Vstupné suroviny nie sú až také lacné ako suroviny z ropných produktov. Keď sa základných surovín vyrába málo, sú drahé, lacnejšie budú, keď sa ich bude vyrábať viac. Vo svete sa predpokladá nárast týchto materiálov medziročne o 10 až 20 percent, perspektívu teda majú. Otázka je, či ich podporí aj štát svojou legislatívou.“

Okrem zamerania na ekologické riešenia polymérnych výrobkov z bioplastov bude centrum poskytovať technické a odborné služby a poradenstvo širokému spektru spracovateľov plastov. Analytické a skúšobné metódy dostupné v centre spolu s kvalifikovaným personálom môžu spracovateľom a výrobcom pomôcť efektívne zlepšovať technologické procesy v podnikoch. Centrum bude k dispozícii aj výskumným a vývojovým organizáciám, ktorým môže uľahčiť zapojenie do národných a medzinárodných projektov v oblasti polymérnej chémie a technológie. V neposlednom rade bude slúžiť na vzdelávanie odborníkov v oblasti technológie spracovania polymérov.

Základom výroby bioplastov sú dve zložky – kyselina polymliečna, ktorá sa vyrába zo škrobu, a polyhydroxybutyrát – biomateriál produkovaný baktériami. Baktériám stačí poskytnúť ako živinu cukor. „Vďaka tomuto zloženiu sú bioplasty absolútne odbúrateľné v prírode. Na komposte sa v priebehu pár mesiacov rozložia na biomasu, vodu a oxid uhličitý. Ani ten nie je pre životné prostredie problémom, pretože rastliny ako kukurica či cukrová trstina potrebujú pre svoj rast práve oxid uhličitý,“ skonštatoval Alexy.

24.06.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...