1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecký chemický sektor počíta na budúci rok iba s miernym zotavením

chemicalsFrankfurt nad Mohanom - Nemecký chemický priemysel, jeden z kľúčových sektorov najväčšej ekonomiky eurozóny, očakáva "náročný" rok 2019 a na budúci rok iba mierne zvýšenie tržieb. Dôvodom sú obchodné vojny a pretrvávajúce zhoršovanie vývoja svetovej ekonomiky.

Ako uviedla agentúra AFP, nemecké chemické a farmaceutické spoločnosti predpokladajú tento rok tržby okolo 193 miliárd eur. Ak sa odhad naplní, v porovnaní s minulým rokom to bude znamenať pokles o 5 % a skĺznutie pod psychologicky dôležitú 200-miliardovú hranicu.

"Rok 2019 bol pre nemecký chemický a farmaceutický sektor veľmi náročný," uviedla v najnovšej správe nemecká Federácia chemického priemyslu (VCI). Ako dodala, dôvodom je pokles zahraničného dopytu, ktorý klesol v dôsledku obchodných konfliktov medzi USA a Čínou a spomaľovania rastu svetovej ekonomiky. Situácia v oblasti dopytu sa zhoršila aj na domácom trhu, keďže pre problémy nemeckého výrobného sektora viacerí firemní zákazníci obmedzili dopyt.

Chemický priemysel je tretím najväčším odvetvím v rámci nemeckej ekonomiky a jeho produkty sú kľúčové pre viaceré výrobné procesy v iných sektoroch hospodárstva. VCI zastupuje približne 1700 podnikov od nadnárodných koncernov ako BASF a Bayer až po malé rodinné firmy. Sektor zamestnáva približne 460.000 ľudí.

V roku 2020 očakáva VCI rast produkcie a tržieb, tempo rastu by však malo dosiahnuť iba 0,5 %. "Naše firmy nepredpokladajú, že v najbližších mesiacoch sa ich situácia zlepší," povedal šéf VCI Hans Van Bylen s poukázaním na chemické podniky. Ako dodal, rast produkcie v roku 2020 by mali zabezpečiť najmä farmaceutické firmy.

12.12.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...