1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Môže dôjsť aj k prerušeniu výstavby závodu na vakcíny v Malackách

ockovanieBratislava - Podľa premiéra Roberta Fica je možné, že dôjde k prerušeniu výstavby továrne na výrobu vakcín v Malackách. A to až dovtedy, kým nebude jasný prevádzkovateľ tohto zariadenia, ktoré má občanom SR zabezpečiť dostatok vakcín v prípade pandémie chrípky. "Čo s tým, ak je tam preinvestovaných 10,7 milióna eur? Čo s tým, ak nie je známy prevádzkovateľ tohto zariadenia?" pýtal sa na dnešnom tlačovom brífingu v Bratislave Fico.

Podľa premiéra je nevyhnutné nájsť najprv cez verejné obstarávanie prevádzkovateľa. Ten by mal po dostavbe továrne garantovať, že v nej bude vykonávať podnikateľskú činnosť a v prípade pandémie pristúpi k výrobe 5 miliónov vakcín pre obyvateľov Slovenska.

"Možná je aj taká alternatíva, že ukončiť tento projekt v Malackách, ale potom je tu škoda 10,7 milióna eur, ktorú bude musieť niekto znášať," uviedol Fico. Podľa neho je súčasná situácia najmä dôsledkom toho, že sa prijali rozhodnutia bez toho, aby bolo jasné, kto bude prevádzkovateľom továrne, pričom zodpovednosť nesie bývalá vláda Ivety Radičovej.

Premiér takisto informoval o možnosti výhodnej kúpy pozemkov, ktorú mala bývalá predsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Eva Hrinková. Podľa dokumentov, ktoré poskytla SŠHR, ponúkala spoločnosť Imuna zo Šarišských Michalian na predaj potrebné pozemky za cenu 1 euro. Poradná komisia zriadená pre účel výberu vhodných pozemkov však správe odporučila kúpiť pozemky pri Malackách za viac ako 453.000 eur.

Ako Fico ďalej upozornil, zatiaľ nie je ani celkom jasné, či pre projekt v Malackách existuje štúdia posúdenia vplyvov na životné prostredie EIA, a teda, či je výstavba v súlade so zákonom.

Do dvoch týždňov plánuje súčasný predseda SŠHR Kajetán Kičura usporiadať tlačovú konferenciu, na ktorej poskytne odpovede o ďalšom postupe vo veci továrne na vakcíny. "Celý tento projekt bol utajený v režime V. Vzhľadom na novovzniknutú situáciu to bolo odtajnené," dodal Kičura.

06.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...