1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kvartálny zisk farmaceutickej firmy Merck klesol o 14 %, dôvodom sú generiká

Merck logoWhitehouse Station - Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co. zaznamenala v 4. štvrťroku minulého roka medziročný pokles zisku o 14 %, keď jej do výsledkov zasiahli výrobcovia generík.

Práve zvýšený dopyt po nich ovplyvnil tržby z predaja patentovaných liekov spoločnosti. Do výsledkov firmy však okrem toho negatívne zasiahli aj kurzové vplyvy.

Tretia najväčšia farmaceutická spoločnosť na svete oznámila dnes čistý zisk za 4. štvrťrok na úrovni 781 miliónov USD (576,68 milióna eur), čo na akciu predstavuje 26 centov. Pre porovnanie, za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka dosiahla firma zisk 908 miliónov USD (30 centov/akcia).

Firma, ktorá je známa napríklad výrobou lieku Januvia na cukrovku druhého typu, dodala, že zisk bez započítania jednorazových položiek dosiahol 2,6 miliardy USD alebo 88 centov na akciu. Len tesne tak zaostala za odhadmi trhov, keď analytici počítali s týmto ziskom na úrovni 89 centov/akcia.

Tržby dosiahli 11,32 miliardy USD, čo je o 4 % menej než v rovnakom období predchádzajúceho roka. Aj v tomto ukazovateli spoločnosť Merck zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí predpokladali tržby na úrovni 11,36 miliardy USD.

11.02.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...