1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Írsky výrobca generík Actavis kúpi americkú Forest Labs za zhruba 25 mld. USD

Actavis logoNew York - Írska farmaceutická spoločnosť Actavis oznámila, že kúpi americkú firmu Forest Laboratories za približne 25 miliárd USD (18,21 miliardy eur), pričom kontrakt sa uskutoční čiastočne v hotovosti a čiastočne formou výmeny akcií.

Dohoda vytvorí kombinovanú spoločnosť, ktorá bude môcť ponúknuť ako generické lieky, čo je oblasť, kde je Actavis jedným z najväčších producentov, tak aj špecializované patentované produkty. Ide napríklad o liek Namenda pre pacientov s Alzheimerovou chorobou či o antidepresívum Lexapro. Tie na trh dodáva Forest Labs.

Actavis, ktorý na trhu generík súperí s izraelskou spoločnosťou Teva, si od akvizície sľubuje vyššie zisky, keďže patentovo chránené lieky majú vyššie ziskové marže ako generiká. Firma vyplatí v rámci kontraktu akcionárom Forest Labs za jednu akciu celkovo 89,48 USD, pričom v hotovosti by akcionári americkej firmy mali dostať 26,04 USD/akcia. Celková hodnota predstavuje 25-% prémiu oproti uzatváracej hodnote akcií Forest Laboratories v piatok 14. februára.

Pre Actavis so sídlom v Dubline je to v krátkom čase druhá veľká akvizícia. Minulý rok spoločnosť kúpila írsko-americkú farmaceutickú spoločnosť Warner Chilcott za 8,5 miliardy USD.

21.02.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...