1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Interné vyšetrovanie GSK odhalilo systematické podplácanie v Číne

GlaxoSmithKline1Londýn - Tvrdenie čínskych úradov, že britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline (GSK) systematicky podplácala lekárov v Číne, sa ukázali ako vierohodné.

Uviedol to Peter Humphrey, ktorého si farmaceutický gigant najal, aby zistil, kto je za ohováračskou kampaňou namierenou proti GSK.

Čínske úrady už vlani obvinili GSK, že si úplatkami pomáhala vylepšovať predajnosť liekov v Číne. Odvolávali sa pritom na priznania nemenovaných zamestnancov britského koncernu a výsledky vyšetrovania, podľa ktorého tímy predajcov GSK podplácali vplyvných čínskych lekárov drahými darmi aj hotovosťou. Niekedy mali tieto úplatky navonok formu konferencie v luxusnej a exotickej destinácii, ale v skutočnosti to bol dobre maskovaný dovolenkový pobyt. A úplatky v hotovosti pre čínskych lekárov mali zase podobu falošných faktúr za výdavky na údajnej pracovnej ceste.

Humphrey po skončení interného vyšetrovania v čínskej divízii GSK uviedol, že tieto obvinenia sú podľa neho pravdivé.

Farmaceutický gigant BBC potvrdil, že si preveril obvinenia čínskych úradov a uskutočnil v čínskej divízii externý audit. Ten odhalil niektoré falošné údaje na výdavkovej strane. GSK už prepustil pár zamestnancov a zaviedol zmeny v monitorovaní aktivít čínskej divízie.

Čínska polícia vlani v súvislosti s úplatkárskou aférou GSK zadržala štyroch predstaviteľov vedenia a bývalého šéfa čínskej divízie GSK Marka Reillyho. Ale aj Humphrey čelí obvineniam a v druhej polovici roka ho čaká súdny proces za to, že údajne kupoval a predával súkromné informácie.

11.07.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...