1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Farmaceutický koncern Pfizer ďalšiu ponuku na spoločnosť AstraZeneca nepodá

astrazeneca logoLondýn/New York - Americký farmaceutický gigant Pfizer stiahol svoju ponuku na prevzatie konkurenčnej spoločnosti AstraZeneca po tom, ako britsko-švédska firma nezmenila svoj negatívny postoj k poslednej vylepšenej ponuke Američanov.

Pfizer uviedol, že novú ponuku na AstraZeneca nepodá.

"Po rozhodnutí správnej rady AstraZeneca odmietnuť ponuku Pfizeru, spoločnosť oznamuje, že ďalšiu ponuku na AstraZeneca nepodá," uvádza sa v krátkom oznámení americkej farmaceutickej firmy. Tá ponúkala za prevzatie konkurenta v rámci vylepšenej ponuky takmer 70 miliárd libier (86,43 miliardy eur).

Na základe britských zákonov v oblasti fúzií a akvizícií mal Pfizer do 26. mája 18.00 h SELČ buď podať záväznú ponuku, čo by v tomto prípade znamenalo pokus o nepriateľské prevzatie, alebo celý proces ukončiť. S tým aj väčšina analytikov počítala, keďže správna rada poslednú ponuku firmy Pfizer na úrovni 55 libier za akciu odmietla s tým, že cena je príliš nízka. Britsko-švédska firma dala najavo, že o ponuke by začala uvažovať v prípade, ak by tá dosahovala hodnotu 58,85 libry/akcia.

Najväčšia americká farmaceutická spoločnosť uviedla, že sa nebude usilovať o nepriateľské prevzatie, čím osud predpokladanej fúzie, najväčšej vo farmaceutickom sektore, ponechala v rukách vedenia AstraZeneca. To s fúziou od začiatku nesúhlasilo a muselo by tak dramaticky zmeniť svoj postoj.

Po ukončení tohto pokusu o prevzatie sa diskusie týchto dvoch firiem o prípadnej fúzii v najbližších mesiacoch neuskutočnia. Ak by chcel Pfizer podať novú ponuku z vlastnej vôle, najskôr tak môže urobiť o šesť mesiacov. AstraZeneca sa môže na americkú firmu obrátiť najskôr o tri mesiace.

02.06.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...