1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Európska komisia privítala rozsudok, ktorý pokutuje Novácke chemické závody

nchzBrusel - Európska komisia (EK) privítala stredajší rozsudok Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu presadzujúci pokuty uvalené v roku 2009 na spoločnosti Novácke chemické závody (NCHZ),

Ecka Granulate a Almamet za účasť v karteli v sektore činidiel na báze acetylidu vápenatého a horčíka.

 

Toto rozhodnutie je z hľadiska EK dôležité preto, lebo potvrdzuje právoplatnosť prístupu komisie o existencii protiprávneho konania a stanovenia výšky pokút uvalených týmto rozhodnutím na vyššie uvedené firmy.

V roku 2009 Európska komisia pokutovala niekoľkých výrobcov činidiel na báze acetylidu vápenatého a horčíka vo výške 61 miliónov eur za účasť v karteli zameranom na fixáciu cien a deľbu trhu v období 2004 až 2007.

Všeobecný súd vo svojom rozsudku potvrdil pokuty uvalené komisiou za závažné porušenie pravidiel hospodárskej súťaže EÚ a zároveň potvrdil posúdenie komisie vo veci požiadaviek daných firiem o uznanie platobnej neschopnosti.
Všeobecný súd potvrdil spoločnú zodpovednosť investičnej spoločnosti 1. garantovaná s Nováckymi chemickými závodmi k platbe pokuty.

Komisia 21. júla 2009 obvinila deväť spoločností z účasti, priamej alebo v pozícii rodičovskej spoločnosti, na fixácii cien a deľbe zákazníkov v predaji prášku a granúl acetylidu vápenatého a granúl horčíka v podstatnej časti Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Prášok acetylidu vápenatého a granule horčíka sa využívajú za účelom odsírovania a odkysličovania v oceliarskom priemysle, granule acetylidu vápenatého sa používajú na produkciu acetylénu, zváračského plynu.

Paragraf 35 Usmernení EK o pokutách predpokladá možnosť spoločnosti požiadať o zníženie pokuty v prípade, že platba celej pokuty by neodvratne ohrozila jej ekonomickú životaschopnosť a spôsobila by úplnú stratu hodnoty jej aktív. Komisia v tomto vyšetrovaní neznížila pokuty podľa paragrafu 35 usmernenia o pokutách.

Komisia pri určovaní výšky pokút v roku 2009 v celkovej hodnote 61,12 milióna eur zohľadnila príslušné podiely zúčastnených spoločností na predaji, ako aj veľmi vážnu povahu porušenia a zemepisný rozsah kartelových dohôd. Novácke chemické závody a 1. garantovaná boli podľa tohto rozhodnutia vyzvané zaplatiť najvyšší podiel pokuty vo výške 19,6 milióna eur.

20.12.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...