1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dow Chemical a DuPont rokujú o fúzii, najväčšej v chemickom priemysle

dupont logoNew York - Americký koncerny Dow Chemical je údajne v poslednom štádiu rokovaní o zlúčení so svojím rivalom DuPont. V prípade úspešného konca pôjde o najväčšiu dohodu v chemickom priemysle.

Po zlúčení sa nový kolos rozdelí na dve alebo tri spoločnosti s rôznym zameraním, aby sa vyhli námietkam regulačných úradov. Bloomberg však pripomína, že dohoda stále nie je istá a rokovania sa môžu skončiť aj neúspechom.

No ak sa oba koncerny dohodnú, pôjde o najväčšiu fúziu v chemickom priemysle. Výsledkom bude vznik druhého najväčšieho producenta chemikálií vo svete po nemeckom BASA S a zároveň najväčšieho výrobcu pesticídov a geneticky modifikovaného osiva, väčšieho, ako je Monsanto. Zástupcovia oboch koncernov odmietli komentovať správy, že sú v poslednom štádiu rokovaní. Informáciu o ich plánoch priniesol ako prvý renomovaný denník Wall Street Journal.

Trhová hodnota DuPont je zhruba 58,4 miliardy USD (53,70 miliardy eur) a Dow má trhovú hodnotu 59 miliárd USD. Oba koncerny v uplynulých mesiacoch potvrdili, že zvažujú ďalšie možnosti svojich divízií chemikálií pre poľnohospodárstvo a geneticky modifikovaných osív. V tomto odvetví sa už dlhšie hovorí o fúziách, keďže nízke ceny obilnín zredukovali farmári príjmy a tým pádom aj ich rozpočty na nákupy.

Po fúzii by však došlo vzápätí k "štiepeniu" nového gigantu a vzniku viacerých spoločností, z ktorých každá by vyrábala iné produkty. Jedna agrochemikálie a geneticky modifikované osivá, ďalšia by mohla vyrábať špeciálne chemikálie a tretia plasty a iné produkty. A každá by vďaka zlúčeniu s rovnakou divíziou konkurenčného koncernu ušetrila na nákladoch.

17.12.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...