1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čistý zisk Pfizeru v 2. štvrťroku vzrástol viac než štvornásobne

pfizer logoNew York - Čistý zisk farmaceutického koncernu Pfizer sa v 2. kvartáli medziročne zvýšil viac než štvornásobne. Zisk podporil predaj divízie liekov pre zvieratá.

Druhý najväčší svetový výrobca liekov prekonal očakávania Wall Street, aj keď tržby pokračujú v poklese z dôvodu vypršania patentov na lieky, ktoré kedysi boli predajnými hitmi koncernu, informovali agentúry Reuters a AP.

Čistý zisk americkej spoločnosti v trojmesačnom období od apríla do konca júna dosiahol 14,1 miliardy USD (10,6 miliardy eur) alebo 1,98 USD na akciu oproti 3,25 miliardy USD alebo 43 centov na akciu v rovnakom období vlani.

Dôvodom vysokého nárastu zisku je predovšetkým predaj divízie liekov pre zvieratá Zoetis. Spoločnosť tiež profitovala z urovnania patentového sporu s dvoma firmami, ktoré predávajú generickú verziu jej lieku proti páleniu záhy Protonix. Hodnota urovnania predstavuje takmer 1,4 miliardy USD.

Bez započítania jednorazových príjmov z predaja zostávajúcich 80 % v spoločnosti Zoetis a patentového vyrovnania dosiahol zisk na akciu 56 centov. To je o 1 cent viac, než očakávali analytici. Tržby medziročne klesli o 7 % na 12,97 miliardy USD, pričom analytici v priemere predpovedali až 13,21 miliardy USD.

Najväčší vplyv na pokles tržieb Pfizeru má prepad predaja lieku Lipitor na zníženie cholesterolu, ktorý bol takmer desaťročie najviac predávaným liekom na svete. Potom, čo v roku 2011 vypršal patent v USA a vo väčšine Európy, sa tržby z predaja lieku, ktoré kedysi dosahovali 13 miliárd USD ročne, prudko prepadli. V 2. štvrťroku sa medziročne znížili o 55 % na 484 miliónov USD. Pfizer sa z dôvodu poklesu tržieb snaží sústrediť na kľúčové operácie a predáva ostatné divízie.

06.08.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...