1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

AstraZeneca kupuje americkú biofarmaceutickú firmu Fusion

astrazeneca logoLondýn - Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu.

"Akvizícia predstavuje významný krok vpred pri plnení ambícií spoločnosti AstraZeneca transformovať liečbu rakoviny a jej výsledky pre pacientov nahradením tradičných režimov, ako je chemoterapia a rádioterapia, cielenejšou liečbou," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

Koncern tak zaplatí 21 USD za akciu Fusion, čo je prémia viac ako 97 % oproti pondelkovej (18. 3.) záverečnej cene spoločnosti na burze v USA.

Fusion vyvíja rádiokonjugáty (RC) novej generácie na liečbu rakoviny.

RC dodávajú rádioaktívny izotop priamo do rakovinových buniek a ukazujú sa ako sľubná metóda liečby.

"Tridsať až päťdesiat percent pacientov s rakovinou dnes dostáva rádioterapiu v určitom bode počas liečby. Akvizícia spoločnosti Fusion podporuje našu ambíciu transformovať tento aspekt starostlivosti pomocou rádiokonjugátov novej generácie," povedala Susan Galbraithová, výkonná viceprezidentka Onkologického výskumu a vývoja v AstraZeneca.

Rádioterapia a chemoterapia sú základom liečby rakoviny už desaťročia.

26.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...