1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Americká farmaceutická firma Perrigo kupuje írsky Elan, dane chce platiť v Írsku

Perrigo LogoDublin - Americká farmaceutická spoločnosť Perrigo prevezme írsku biotechnologickú firmu Elan za 8,6 miliardy USD (6,49 miliardy eur). Cieľom je expanzia na ďalšie trhy a zároveň zníženie daňovej záťaže.

Spoločnosť Perrigo so sídlom v štáte Michigan uviedla, že akcionárom Elanu vyplatí 6,25 USD za akciu v hotovosti a 10,25 USD vo forme akcií. Kontrakt predstavuje 11-% prémiu v porovnaní s hodnotou akcií Elanu na záver piatkového (26. 7.) obchodovania.

Spoločnosť Elan ešte začiatkom júla oznámila, že je otvorená ďalším ponukám po tom, ako niekoľko mesiacov zápasila s nepriateľskou ponukou zo strany súkromnej investičnej firmy Royalty Pharma.

Transakciu schválili správne rady obidvoch firiem. Akcionári firmy Perrigo, ktorá vyrába generické lieky, by po transakcii mali kontrolovať 71-% podiel novej spoločnosti. Zvyšných 29 % akcií budú vlastniť akcionári Elanu.

Celý kontrakt by sa mal dokončiť ku koncu tohto roka, pričom po jeho dokončení bude nová spoločnosť mať sídlo v Írsku. To umožní americkej firme znížiť daňovú záťaž takmer o polovicu a ročne ušetriť viac než 150 miliónov USD. Zaradí sa tak k približne 700 americkým spoločnostiam, ktoré majú sídlo v Írsku. Dôvodom je daň z firemných ziskov na úrovni len 12,5 %, zatiaľ čo v USA dosahuje táto daň 35 %.

05.08.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...