1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PSA Peugeot Citroën čaká ťažký rok, plánuje predaj aktív za 1,5 mld. eur

Peugeot citroen logo1Paríž - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën očakáva tento rok pokles predaja áut na kľúčovom domácom trhu o zhruba 10 %. Dôvodom sú zhoršujúce sa ekonomické podmienky v celej Európe.

Spoločnosť zverejnila nepriaznivé vyhliadky po tom, ako dnes uviedla, že jej kľúčová automobilová divízia zaznamenala za 2. polrok minulého roka prevádzkovú stratu 497 miliónov eur. Na porovnanie, v rovnakom období roku 2010 dosiahla divízia prevádzkový zisk 96 miliónov eur a v 1. polroku minulého roka zisk 405 miliónov eur. Stratu spôsobili vysoké náklady na reštrukturalizáciu. Za celý rok 2011 tak zaznamenala divízia prevádzkovú stratu 92 miliónov eur.

Po započítaní divízie komponentov, logistickej a finančnej divízie dosiahla celá spoločnosť čistý zisk na úrovni 588 miliónov eur, čo znamená pokles o 48 %. Tržby vzrástli v roku 2011 o 6,9 % na 59,91 miliardy eur.

Firma neuviedla žiadnu prognózu, čo sa týka príjmov v tomto roku, uviedla však, že "podmienky v Európe očakáva aj naďalej veľmi náročné". Európsky trh je pritom pre automobilku rozhodujúci, keďže sa na jej predaji podieľa viac než 50 %.

Firma preto plánuje ďalšie úspory a predaj aktív vrátane svojej logistickej a dopravnej divízie Gefco. Objem úspor pre tento rok zvýšila o 200 miliónov eur na 1 miliardu eur a z predaja majetku vrátane divízie Gefco plánuje získať ďalších 1,5 miliardy eur.

16.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...