1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Moody's znížila rating Fiatu, rizikom je väčšie prepojenie s Chryslerom

fiat-logoMiláno - Ratingová agentúra Moody's znížila dnes rating automobilke Fiat o jeden stupeň, pričom ako dôvod uviedla najmä finančné riziká spojené s väčším prepojením s americkou automobilkou Chrysler.

Okrem toho však poukázala aj na vyššie podnikateľské riziko z dôvodu klesajúceho podielu na európskom trhu a vyššej konkurencie na trhu Brazílie.

Agentúra oznámila, že rating Fiatu znížila z Ba1 na Ba2 a stanovila jej negatívny výhľad. To znamená, že v blízkej budúcnosti nevylučuje ďalšie zníženie ratingu. K takémuto kroku by mohla pristúpiť po tom, ako by sa podiel automobilky na európskom trhu opäť znížil, čo by znamenalo, že nový plán vedenia nefunguje, ďalej v prípade oslabenia finančnej pozície firmy alebo zhoršenia situácie v Chrysleri.

Agentúra znížila rating Fiatu napriek tomu, že Fiat neručí za dlh americkej firmy a financie obidvoch spoločností nie sú prepojené. Moody's však dodala, že očakáva, že užšia integrácia automobilky Fiat s americkým Chryslerom bude znamenať, že "v časoch finančných problémov sa budú musieť firmy vzájomne podporovať". Chrysler má v prípade Moody's hodnotenie na úrovni B2.

Fiat prevzal prvých 20 % akcií Chrysleru a manažérsku kontrolu nad ním v roku 2009 po tom, ako sa automobilka dostala spod bankrotovej ochrany. Výmenou za 20-% podiel získal Chrysler technológie na výrobu menších a ekologickejších áut. V súčasnosti talianska automobilka už svoj podiel v Chrysleri zvýšila na 53,5 %.

22.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...