1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kia Motors Slovakia spustila výrobu v druhej motorárni

kia_logoTeplička nad Váhom  – Spoločnosť Kia Motors Slovakia, s.r.o., dnes spustila v novej motorárni v Tepličke nad Váhom výrobu benzínových motorov s objemom 1,4 a 1,6 litra. Investícia za viac ako 100 miliónov eur zvýši výrobnú kapacitu z aktuálnych 300.000 na 450.000 motorov ročne a vytvorí približne 270 nových pracovných miest.

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová počas prezentácie novej motorárne zdôraznila, že pre severné Slovensko je nová investícia Kia Motors Slovakia veľmi dôležitá. „To nie je len 1000 pracovných miest od prvého štvrťroka budúceho roku či nové pracovné miesta v novej prevádzke. Ale to sú predovšetkým ďalšie tisícky pracovných miest od subdodávateľských firiem. A rada som počula, že množstvo súčiastok pre Kia Motors je dodávaných od slovenských firiem. Takže pre občanov regiónu je toto veľmi dôležitý zamestnávateľ,“ povedala Radičová.
„Rok 2011 je pre našu spoločnosť významný. V máji sme vyrobili v poradí už miliónty motor. Dnes spúšťame sériovú výrobu motorov v novom závode a zvyšujeme tak kapacitu z 300.000 na 450.000 kusov ročne,“ povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Myung-Chul Chung. „Aktuálne sme tiež začali nábor viac ako 1000 nových zamestnancov, keďže v prvom štvrťroku roku 2012 plánujeme pridať vo výrobe automobilov tretiu zmenu. Neustále pokračujeme v investíciách na Slovensku, či už do výroby nových modelov alebo rozširovania našich kapacít,“ dodal Myung-Chul Chung.

V novej motorárni začnú výrobu podľa hovorcu Kia Motors Slovakia Dušana Dvořáka postupne. „Najskôr spúšťame jednu zmenu, neskôr budeme pridávať ďalšie. Očakávame, že plnú kapacitu by sme mohli využiť v roku 2012 alebo v roku 2013. To znamená, že v tom čase by boli obsadené všetky pracovné miesta. Aktuálne v druhej motorárni pracuje viac ako 160 nových zamestnancov. V novom závode sa nachádzajú tri kovoobrábacie linky, na ktorých sa opracovávajú kľúčové komponenty motora – blok, hlava valcov a kľukový hriadeľ. Montážna linka založená na princípe plne flexibilnej výroby umožňuje montovať štyri typy motorov súčasne. Výroba jedného motora trvá približne tri hodiny,“ informoval Dvořák.

Kia Motors Slovakia v súčasnosti vyrába benzínové motory s objemom 1,4 a 1,6 litra a dieselové motory s objemom 1,4, 1,6 a 1,7 litra, ktoré sú montované do modelov Kia cee’d, Kia Sportage a Kia Venga. „Doteraz sa v závode vyrobilo viac ako 1,1 milióna motorov, pričom viac ako 40 % z nich exportovali do sesterského automobilového závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach v Českej republike. Motory sa v ČR montujú do modelov Hyundai i30, Hyundai ix35 a Hyundai ix20. Momentálne je najvyrábanejšou pohonnou jednotkou benzínový motor s objemom 1,4 litra,“ dodal Dvořák.

Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výrobu automobilov ako aj motorov pre osobné automobily spustili v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 3000 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, kombi cee’d sw a trojdverový športový pro cee’d, ako aj športovo-úžitkový model Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 929.000 vozidiel.

30.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...