1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Škoda Transportation dokončila homologizáciu novej lokomotívy pre SR

Skoda PlzenPlzeň - Česká Škoda Transportation dokončila homologizáciu svojej lokomotívy Škoda 109E2 pre slovenskú železnicu. Počas schvaľovacieho procesu najazdili oba objednané stroje v skúšobnej prevádzke viac ako 20.000 kilometrov (km). Lokomotíva je už zapísaná v Európskom registri vozidiel a v bežnej prevádzke môže začať ťahať vlaky s cestujúcimi.

Hovorkyňa plzenského výrobcu Lubomíra Černá uviedla, že Škoda Transportation získala od slovenského ministerstva dopravy kľúčové rozhodnutie o schválení typu železničného vozidla. Podľa nej to znamená, že by sa prví pasažieri mohli odviezť vo vlakoch ťahaných novou lokomotívou už tento mesiac.

Lokomotíva počas skúšok prešla viacerými testami, a to aj na najnáročnejších úsekoch slovenskej železnice, vrátane takzvanej Štrbskej rampy. Lokomotíva na tejto hornatej trati utiahla náklad od 1549 do 2735 ton. S nákladom 1549 ton jej namerali technici v najstrmšom úseku Petrovská rýchlosť 42 km/h.

Prvý z dvojice objednaných strojov prišiel na Slovensko na sklonku minulého roka.
Slovenské železnice chcú do dvoch rokov s podporou európskeho Operačného programu Doprava vymeniť až pätinu regionálnych a prímestských vlakov. Lokomotívy vyrobené pre Slovensko sú takmer zhodné so strojmi určenými pre České dráhy. Tie si objednali 20 lokomotív Škoda 109E za 2,6 miliardy Kč (104,52 milióna eur).

24.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...