1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektrické pohony ABB usporili vlani rekordných 310 miliónov megawatthodín

ABB BuildingSpoločnosť ABB, popredný dodávateľ výkonových a automatizačných riešení, uviedla ročný odhad úspory vďaka dodaným elektrickým pohonom ABB do celého sveta vo výške približne 310 miliónov megawatthodín (MWh) elektrickej energie v roku 2011. Jedná sa o 19-% zvýšenie úspory v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Elektrické pohony sa používajú na regulovanie rýchlosti a spotreby elektrických motorov. Priemyselným elektrickým motorom patrí zhruba 25-% podiel z celosvetovo spotrebovanej elektriny.

Úspora dosiahnutá elektrickými pohonmi ABB v roku 2011 zodpovedá 260 miliónom ton emisií CO2 – v prípade, že by táto energia bola vyrobená z fosílnych palív – alebo úspore nákladov na elektrinu pre zákazníkov vo výške približne 34 miliárd USD. Táto úspora sa rovná objemu elektriny, ktorú by vyrobilo asi 41 nukleárnych reaktorov alebo ročnej spotrebe energie 75 miliónov domácností v Európskej únii.

"Budúci potenciál pre úsporu energií a finančných nákladov je enormný, keďže len okolo 10 % priemyselných motorov v súčasnosti funguje v kombinácii s elektrickým pohonom,” uviedol člen výkonného výboru ABB a riaditeľ divízie automatizácie a pohonov ABB Ulrich Spiesshofer. “Efektívnejšie využívanie elektrickej energie zostane ešte pomerne dlho najväčšou dostupnou príležitosťou pre možnosť zníženia spotreby energie, finančných nákladov a emisií skleníkových plynov.”
Elektrické motory sa bežne využívajú v priemysle, napríklad pri prečerpávaní vody, ventilácii a klimatizácii, na dopravníkových pásoch, atď.

Odhad ročnej úspory ABB sa zakladá na porovnaní priemernej spotreby elektriny v aplikáciách s pohonmi a bez nich. Mnoho elektrických motorov, ktoré nie sú vybavené technológiou pohonov, pracujú pri maximálnej rýchlosti a regulácia sa jednoducho vykoná len pri potrebe zníženia výkonu.

Energia zodpovedá 92 % až 95 % nákladov počas životnosti motora v závislosti od jeho veľkosti, preto sa investícia do elektrického pohonu bežne vráti späť za menej ako dva roky.

18.07.2012

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...